appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Veelzijdigheid is Bob Dylans middle name

bob dylan
dinsdag 26 mei 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Op 24 mei 2021 wordt Bob Dylan 80 jaar. Dylan is wellicht de belangrijkste popmuzikant en tekstdichter van de afgelopen zestig jaar en een cultureel-maatschappelijk icoon dat geen gelijke kent. In Kunststof brengen radiomakers Chris Kijne en Lars Hulshof een ode aan het werk en het leven van Dylan.

Chris Kijne: "Toen ik Dylan voor het eerst hoorde, gingen de ramen open en kwam de wereld binnen."

De impact van Dylan is nauwelijks te overschatten: van zijn optreden naast Martin Luther King, tijdens de March on Washington in 1963, tot zijn laatste optreden in Nederland, waar hij Amsterdam onthaalde op Sinatra-repertoire.  

Het mysterie Dylan

Chris Kijne: "Dylan is een raadsel, een enigma, een kluizenaar. Hij is er zeer goed in geslaagd zijn privéleven buiten de media te houden, door rookgordijnen op te laten. Zoals bijvoorbeeld het motorongeluk in 1966 toen alles anders werd; is dat wel echt gebeurd?

Zo zijn er vele raadsels rondom deze man. Ook de film van Martin Scorsese, The Rolling Thunder revue, die over een tournee gaat, zit vol met fictie-elementen. Er zit zelfs materiaal in van een Nederlandse regisseur die helemaal niet bestaat."

Op reis met Dylan weet je een ding zeker: er is nooit meer een weg terug

Lars Hulshof

Veelzijdig kunstenaar

Lars Hulshof: "Ik ben naast zijn muziek ook heel erg gefascineerd door de figuur Dylan. Hij was heel arm, ging als jongen naar New York, hij was 19,  ik vind dat zo ontroerend. Alles is muziek in zijn leven, en hij is er nog steeds. Hij heeft zoveel bereikt, zoveel meegemaakt, en er is zoveel veranderd. De hele ontwikkeling van de popmuziek, hij was overal bij."

Er zijn veel aspecten van de kunstenaar Dylan: de tekstdichter, de muzikant, de podiumkunstenaar, de politieke, de gelovige en de persoonlijke Dylan, de jonge en de oude Dylan. "Dylan heeft vele kanten", vertekt Lars. "De nieuwe plaat lijkt een terugblikkende plaat, terugblik op zijn Amerika."

Ooggetuige van zoveel geschiedenis

"Maar hij spreekt zich zelden uit over politiek. Hij is bij Jim Carter geweest op het Witte Huis, heeft gezongen voor Obama. Racisme heeft hem altijd bezig gehouden, hij zong tijdens de speech van Martin Luther King. Hij is gewoon ooggetuige van die bijeenkomst. Ooggetuige van zoveel geschiedenis."

Radiomakers Chris Kijne en Lars Hulshof maken dit jaar tot Dylans 80e verjaardag volgend jaar de 26-delige podcast De BOBcast (VPRO) om het werk en het leven van Dylan onder de loep te nemen. Luister hier de BOBcast.

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1