appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Ryanne van Dorst: 'Ik zou wel zelfvoorzienend willen leven'

VPRO
woensdag 20 mei 2020 | VPRO | Redactie Nooit Meer Slapen Twitter

Ryanne van Dorst, bekend als rockzangeres bij Elle Bandita en als presentator van televisieprogramma’s Geslacht! en Nachtdieren, bracht om de coronacrisis door te komen de podcast Apodcalypse uit. Ook brengt ze met haar band Dool een tweede album uit, Summerland.

Pieter van der Wielen spreekt met Ryanne van Dorst over haar leven en toekomstdromen in Nooit Meer Slapen.

Gitaarmuziek

De rock-'n-roll ontmaagding van Ryanne van Dorst vond plaats toen zij 10 jaar oud was. "Gabber was hét genre in Nederland toen. Iedereen liep in trainingspakken, op gympen en met kale koppen." Ook op de basisschool waar zij naartoe ging."Ik kwam toen altijd bij een platenzaakje om daar muziek luisteren: gabberplaten."

"Maar op een dag zei de jongen die daar werkte 'jij houdt van harde muziek, misschien is dit wel wat voor jou'." Hij liet haar een plaat van Slayer horen en ze was om. Ze wist: ik wil ook gitaar spelen. Het werd haar uitlaatklep.

Buitenstaander

In Maassluis, waar ze opgroeide, was ze een beetje een 'vreemde vogel'. Mensen konden haar niet plaatsen, en zij zichzelf ook niet. Maar daardoor leerde ze ook dat er eigenlijk twee type mensen zijn: de mensen die de makkelijke weg kiezen, en de mensen die voor zichzelf en hun verlangens kiezen. "Want iedereen is per definitie outcast", zegt ze.

Er is een kudde, maar de kudde bestaat eigenlijk niet

Ryanne van Dorst


"Ik denk dat iedereen er eigenlijk niet bij hoort. Maar sommigen doen gewoon heel erg hun best om er wél bij te horen, om dat zo te laten lijken." Volgens Ryanne heeft eigenlijk niemand zin om zich braaf aan de regeltjes. "Maar het is wel een stuk makkelijker om je op die nette manier voort te bewegen in de maatschappij. Althans, zo zie ik het."

Typecasten

Ryanne van Dorst weet dat ze makkelijk in het rolletje 'rebel' of 'tegendraads' te plaatsen is. "Ik kreeg de kans om Geslacht! te maken en dat was super leuk. Maar ik wil niet zomaar meewerken aan dingen waar ik zelf niets uithaal. Dat kan wel, lekker lachen. Maar op een gegeven moment word je dan eigen rol en ga je jezelf stigmatiseren. Ik wil geen act worden op televisie."

De toekomst?

Een toekomst vol met optredens zit er voorlopig niet in. Ze baalt enorm want het podium voelt echt als haar plek. "Daar kan en mag alles. Daar is de wereld tijloos en dan heb ik het gevoel dat ik leef. Je kunt zoveel drugs nemen als je wilt, maar als je op een podium staat, heb je alles wat je nodig heb."

Ze focust zich, nu de optredens nog wel even uitgesteld zullen worden, op haar andere toekomstdromen. "Ik zou wel zelfvoorzienend willen leven en wonen. Dat is heel wezenlijk. Dat je een maaltijd op tafel kunt toveren van de groente die je zelf hebt zien groeien." Zo'n levensstijl lijkt misschien niet direct te passen bij de rockster, maar daarmee bewijst ze nogmaals dat niemand in een hokje te vatten is.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1