Cultuur & Media
VPRO

Sacha de Boer: 'Vroeger dacht ik 'mag het ook gewoon kipfilet zijn?''

foto: Sacha de Boerfoto: Sacha de Boer
  1. Nieuwschevron right
  2. Sacha de Boer: 'Vroeger dacht ik 'mag het ook gewoon kipfilet zijn?''

Sacha de Boer was nieuwslezer van het NOS Journaal maar besloot in 2013 zich volledig op fotografie toe te leggen. Ze maakt portretten, stillevens en reisreportages. Samen met sterrenkok Jacob Jan Boerma maakte ze al kookboeken. Nu verschijnt een nieuw kookboek vol Franse levenslust: Joie de Vivre, zij maakte de foto's. Ze vertelt erover in Nooit Meer Slapen.

{podcast audio="127110" caption="Sacha de Boer over het nieuwe kookboek Joie de Vivre:" }

Met de paplepel ingegoten

De liefde voor lekker en uitgebreid eten is De Boer met de paplepel ingegoten, hoewel ze het pas later echt ging waarderen. "Mijn moeder stopte ons vroeger altijd allemaal lekkere dingen toe. Vaak dacht ik dan 'mag het ook gewoon kipfilet zijn?' Later ben ik het veel meer gaan waarderen."

Toen haar moeder overleed ging De Boer zich meer ging verdiepen in eten. "Ik vond op zolder een oud kookschriftje van mijn moeder met aantekeningen van haar Franse kooklessen." Het diende voor inspiratie en samen met bevriende collega’s journalist Babs Assink en stylist Janine Smits kwam De Boer op het idee om een Frans kookboek te maken.

"Toevallig vond Janine in dezelfde periode een heel oud Frans kookboekje op de zolder van haar Franse boerderij. Veel van de recepten kwamen overeen met de recepten uit het schrift van mijn moeder." Het boek van Janine Smits komt uit 1873 en valt bijna uit elkaar, "maar het origineel is zelfs nóg ouder", vertelt De Boer.

De recepten uit het originele kookboek zijn heel anders dan vandaag de dag. "Mensen hadden bijvoorbeeld geen oven toen dat kookboek werd gemaakt. Ze hadden wel apparaten maar bij lange na niet wat wij nu hebben. Er staat dan: doe het op hoog vuur en zoek het verder maar uit."

Een modern jasje

In het kookboek Joie de Vivre brengen ze een ode aan de traditionele Franse keuken. Ze gebruiken de originele namen van gerechten. De Boer vertelt: "Sommige Franse woorden of gerechtsnamen zijn veranderd door de tijd heen. Maar we hebben de oude woorden opgenomen in het boek." De gerechten en recepten zijn wel meegegaan met de tijd.

Ze vroegen topchefs om hun eigen, moderne draai te geven aan de klassieke recepten uit het kookboek. "Iedereen was meteen enthousiast. Misschien moeten we ook een deel II maken, want er waren zo veel chefs die niet mee konden doen met het boek maar wil hadden gewild."

Foodfotografie

De Boer maakte de foto’s voor het kookboek. "Foodfotografie is een andere tak van sport", vertelt ze. Toen ze begon met het fotograferen van eten hoorde ze bijzondere verhalen uit de reclamewereld: "Biefstukken zouden zijn besmeerd met motorolie, sla bespoten met haarlak - want dat lijken sappige druppeltjes - en ijs zou gemaakt zijn ossengal met kleurstof. Maar ik dacht: als ik uiteten ga ziet het er toch heel lekker uit, waarom zou ik dat nep moeten maken?"

Quote

Biefstukken zouden zijn besmeerd met motorolie, sla bespoten met haarlak en ijs gemaakt van ossengal

Sacha de Boer, fotografe

"Als ik een foto maak van een persoon zorg ik dat de techniek al helemaal klaar is voordat we beginnen. Dan heb ik alle ogen en oren voor een model." En precies zo pakt ze dat ook aan met het fotograferen van eten.

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie