appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Gedragstherapeut verwacht corona-opstand

ANP
woensdag 22 april 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers Twitter

Gedragstherapeut Martin Appelo zegt in het NOS Radio 1 Journaal met verbijstering naar de persconferentie van Mark Rutte te hebben gekeken. "Ik denk dat mensen dit niet langer gaan accepteren. Ik verwacht een enorme opstand."  

De GZ-psycholoog en therapeut denkt dat de maatregelen vanuit psychologisch perspectief heel dom zijn. Mensen zijn namelijk bereid om – bij acuut gevaar – draconische maatregelen te nemen. "Als dat acute gevaar geweken is, dan wordt de langere termijn weer belangrijker", aldus Appelo. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Kees Boonman in het Mediaforum van Spraakmakers

'Ik zou een Appelo-stop inlassen' 

Politiek commentator Kees Boonman verwacht niet dat er meteen een massale opstand zal komen zoals Appelo voorspelt. "Alleen als er 17 miljoen Appelo's zijn." Hij noemt weerwoord en kritiek goed, maar vindt de uitspraak van Appelo waarin hij zegt dat de premier 'op de lange termijn ons leven naar de bliksem helpt', te ver gaan.  

De theatrale en uitgesproken manier van Appelo past volgens Boonman beter in een theater dan in het Radio 1 Journaal. "Ik zou een Appelo-stop inlassen." 

Psycholoog Martin Appelo kritisch over verlenging coronamaatregelen

Impact woorden 

Daarbij moet je in deze van crisis volgens hem je woorden nog beter afwegen. "Dat geldt voor iedereen. Voor de politiek, de oppositie en de media. Je moet opletten wat je impact van je woorden kunnen zijn." Weerwoord, kritiek en een andere mening zijn volgens Boonman nodig, maar het had in dit geval beter in een kader geplaatst moeten worden. 

Kern verhaal 

Spraakmaker en voetbaltrainer Ron Jans vond ook dat het theatergehalte van het radio-optreden van Appelo afdroop. Dat is jammer, want Jans voelt ook wel wat voor de boodschap die Appelo óók had. Dat je niet alleen naar naar statistieken moet kijken, maar ook naar het gevoel van mensen.

"Ik hou nooit zo van het woord economie, maar daarachter gaat wel heel veel leed schuil van mensen, wat niet gemeld staat in die statistieken." 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1