appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

'Het is belangrijk te informeren wie die buren zijn, in het Midden-Oosten'

Willem-Jan de Bruin
donderdag 16 april 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

In de nieuwe EO-serie Oases in de OriĆ«nt reist presentator Kefah Allush door het Midden-Oosten om kleine gemeenschappen te bezoeken die in dit onrustige werelddeel leven. In Kunststof vertelt de presentator over een paradijselijk eiland in oorlogsgebied tot ondergrondse dorpen aan de rand van de woestijn. 

Kefah Allush in Kunststof

Het Midden-Oosten

Al eerder heeft Allush series in het Midden-Oosten en Afrika gemaakt. "Hoe vaak ik ook reis naar dit soort plaatsen, toch ontdek ik elke keer weer nieuwe zaken die verwondering bij mij opwekken en nieuwe mensen die me raken. Ik leer altijd weer, groei altijd weer, zelfs als ouwe rot van 50", vertelt hij over zijn reizen naar het Midden-Oosten.

Wij merken dagelijks te consequenties van wat daar gebeurt

Kefah Allush

Het is een regio die altijd in de belangstelling staat. Wat je daar ook maakt, de verhalen zijn per definitie urgent. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika, dat zijn onze buren. Wij hebben ons te verhouden tot die buren, want wij merken dagelijks te consequenties van wat daar gebeurt."

Onze buren

"De manier waarop wij die buren van ons voortdurend tot ons krijgen is via het harde nieuws", vervolgt Kefah. "Ronkende krantenkoppen en reportages: over geweld, dictatoriale regimes, sektarische conflicten, religieuze spanningen, noem maar op. Daar gaat het altijd over."

"Ik denk dat het voor ons als Europa, als Nederland, belangrijk is om ons goed in te informeren over wie die buren zijn. En dan ook te kijken naar de mensen achter die nieuwskoppen."

Oase

Maar wat is een oase? Het kan van alles zijn. Een plek waar je graag naartoe wil, waar water en lekkernijen wachten, een toevluchtsoord, een plek die anders is dan zijn omgeving. Het is een instrument om naar plekken te kunnen gaan die hij altijd nog eens heeft willen bezoeken.

"Plaatsen die net als mijn andere series kunnen laten zien dat het Midden-Oosten meer is dan strijd en conflict alleen. Ook daar is er leven en wonen mensen die net als hier proberen wat van het leven te maken."

Ik wil dichter tot de ander komen

Kefah Allush

Kefah wil op zoek naar hoe de dingen echt in elkaar zitten. "Ik wil dichter tot de ander komen, de ander proberen te begrijpen. Het belangrijkste is vooral tijd nemen. Niet even naar de markt om snel wat te draaien." Hij blijft de hele ochtend hangen.

"Er gebeurt vanzelf wel iets. The art of hanging around. Het voordeel is ook dat mensen de camera vergeten. Het maakt niet uit welk straatje het is, als je er voor de zesde keer doorheen loopt vergeten mensen dat je er bent."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1