appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

De beste (corona-)speech van de maand

ANP
vrijdag 27 maart 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Elke maand kiest het speeches-panel van De Nieuws BV de beste toespraak. De speeches van maart werden door één thema gedomineerd: de corona-uitbraak. Iedereen had het erover, van Madonna tot Gordon, en bijna iedere regeringsleider ter wereld.

De beste speeches van de maand

Jurjen van den Bergh van de Goede Zaak en politiek strateeg en speechschrijver Julia Wouters kozen de top 3. "In tijden van crisis kijk je naar je leiders, je wilt weten wat zij daarover te zeggen hebben", zegt Wouters. Van den Bergh vult aan: "Je ziet dat leiderschap draait om woorden. En al die leiders vragen zich af hoe ze zo moeten spreken dat mensen vertrouwen krijgen en hun gedrag aanpassen."

Op 3: Jacinda Ardern

De premier van Nieuw-Zeeland is in de woorden van Jurjen van den Bergh "betrouwbaar en kwetsbaar tegelijk". Julia Wouters prijst vooral de toon van Ardern: "Ze heeft niet die 'het-is-oorlog-mimiek-en-toon'." Iedereen die een kind of een hond opvoedt, weet dat positief gedrag belonen beter werkt dan straf geven, en dat doet zij hier briljant.

Van den Bergh: "Ze maakt het simpel: Kalm blijven, vriendelijk blijven, thuis blijven." De speech van Ardern staat zo volgens hem in schril contrast met de persconferentie van de ministers De Jonge, Grapperhaus en Rutte, die vooral voor verwarring zorgde.

Op 2: Andrew Cuomo

De gouverneur van het zwaar getroffen New York geeft dagelijks een persconferentie, waarin hij volgens Van den Bergh en Wouters precies de goeie toon weet te treffen, met een accent "alsof hij zo uit een Mafiafilm komt"(Wouters).

Van den Bergh vindt dat hij heel slim verwijst naar 11 september, een eerdere crisis waar de New Yorkers doorheen zijn gekomen, en dat hij zonder hem expliciet te noemen president Trump en diens inadequate optreden van repliek dient.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De winnaar: Angela Merkel

Zelden was het panel het zo eens over de winnaar. "Zij legt haar persoonlijkheid en haar eigen geschiedenis in haar speech." Volgens Wouters begrijpt zij heel goed dat de crisismaatregelen op gespannen voet staan met democratische principes, juist omdat Merkel zelf in een ondemocratisch systeem is opgegroeid in de DDR.

Ze prijst ook de begrijpelijke taal en de logische opbouw van deze toespraak. "Deze speech pakte alle aspecten in een keer mee," zegt Van den Bergh.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De beste speeches van de maand

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1