appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Baudet die VPRO voor de rechter sleept is een 'verhaal vol ironie'

ANP
woensdag 11 maart 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Vandaag dient het kort geding dat Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft aangespannen tegen de VPRO. Volgens Arno Kantelberg is deze actie van Baudet doorspekt met ironie. "De twee elementen waar hij zich altijd tegen richt – de rechtelijke macht en de publieke omroep – gebruikt hij nu om zijn doel te bereiken." 

Baudet eist rectificatie voor uitspraken die over hem zijn gedaan in het tv-programma Buitenhof. Het gaat om een geparafraseerde uitspraak van presentatrice Natalie Righton.

Zij beweerde dat Baudet zou hebben gezegd 'dat hij denkt dat de Europese Unie een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten'. Baudet beweert dat Buitenhof leugens heeft verspreid. 'Fake nieuws', zegt ie vandaag nog eens in een interview met de Telegraaf. 

Gevoelige kwestie 

Kantelberg zegt in het Mediaforum van Spraakmakers dat hij het goed vindt dat hij naar de rechter stapt omdat het een gevoelige kwestie is. "Baudet zegt dat hij het woord 'blank', 'ras' en 'vervanging' niet gezegd heeft."

Volgens de Esquire-hoofdredacteur zit de pijn hem in het feit dat Baudet het heeft over het 'verzwakken van de nationale identiteit' en Righton zegt 'het vervangen van het blanke ras'. "Dat vind ik ook veel te sterk aangezet. Hij vindt dit wel, maar hij heeft het niet gezegd." 

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Jaap van Zessen

Parafraseren 

Oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekenstijn is verbaasd dat Baudet over parafrases rechtszaken begint. "Dan kunnen we de komende jaren nog wel even voort."

Het was misschien van Buitenhof verstandiger geweest om hem exact te citeren, denkt Boekenstijn, maar het gaat ook om het geheel aan uitspraken die Baudet over dit onderwerp doet. "Hij flirt met dit soort gedachten."

Buitenhof 

Volgens Kantelberg had Buitenhof er verstandiger aan gedaan om hem zorgvuldiger te citeren. Chef Digitaal Algemeen Dagblad Jaap van Zessen valt op dat Baudet zelf vaak onzorgvuldig citeert, maar er dan minder snel bij is om het recht te zetten. 

Daarnaast geeft Baudet in het Telegraaf-interview aan zijn eigen speech niet terug te kennen en zegt hij dat het andere woorden zijn die hij gebruikt, maar dat de bedoeling hetzelfde is. Volgens Kantelberg maakt hij zich aan precies dezelfde dingen schuldig, maar is dat juridisch niet houdbaar. 

Wat de uitspraak van de rechtszaak ook is, het zal Baudet geen windeieren leggen, denkt Van Zessen. "Het komt hem allebei niet slecht uit." 

Het Mediaforum met Arno Kantelberg en Jaap van Zessen

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1