Cultuur & Media
AVROTROS

Makers ANNE+: 'We waren 13 en herkenden onszelf gewoon niet in wat er te zien was'

foto: Anne+, BNNVARAfoto: Anne+, BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Makers ANNE+: 'We waren 13 en herkenden onszelf gewoon niet in wat er te zien was'

Wat als je jezelf, als jonge lesbische vrouw, niet herkent in veel films en series die je voorbij ziet komen? Dan maak je er gewoon zélf eentje.

En dus maakten regisseur Valerie Bisscheroux en scenarioschrijver Maud Wiemeijer samen met actrice Hanna van Vliet op eigen houtje de serie ANNE+, waar volgende week seizoen 2 van verschijnt. Ze vertellen erover in Stax&Toine.

Representatie

Met de serie hebben de makers rijkere personages willen neerzetten, want die waren niet te zien in hun jeugd. "Het was fijn geweest om iets te zien wat dichtbij jezelf staat", zegt scenarioschrijver Maud Wiemeijer. Regisseur Valerie Bisscheroux memoreert: "Ik herinner me scènes uit Onderweg naar Morgen, ofzo. Dat waren dan toch personages die eigenlijk seizoenenlang hetero waren en dan even een lesbische uitspatting hadden. Dat was als jonge kijker soms wel teleurstellend."

Het internet bood soms soelaas. Bisscheroux: "Ik denk dat ik 13, 14 was. Op het web stuitte ik wel op series als Skins. Dat was tof, maar het was beperkt. De krochten van het web moest je opzoeken."

Stereotype beelden

Hoewel het beeld tegenwoordig met de komst van series als Sex Education en Orange is the new black aan het kantelen is, ziet Bisscheroux nog wel een stereotype beeld terugkomen. "Lesbiennes worden vaak heel mannelijk neergezet. En dat is geen probleem natuurlijk."

Maar, vult Wiemeijer aan: "Als dat het enige beeld is dat je ziet. Of het gaat altijd over de coming out, een verboden liefde of dat ze toch met een man eindigen. Dat zijn de verhalen die je vaak ziet."

Tweede seizoen

De makers wilden vooral een serie maken die over Anne gaat, een jonge vrouw die gewoon haar stadse leven leeft. Zonder dat het de hele tijd over haar seksualiteit hoeft te gaan. Bisscheroux: "We hopen een steentje bij te dragen aan goede representatie. We krijgen veel reacties van jonge meisjes, die zeggen zich niet meer zo raar te voelen."
"Maar ook van 'niet-LHBTI'ers' die enthousiast zijn over dat ze iets zien wat ze nog niet zo gewend zijn", vertelt Bisscheroux enthousiast. Wiemeijer: "Als je hetero bent, heb je daar misschien ook gewoon een blinde vlek voor. Want je ziet jezelf altijd gerepresenteerd. En met ANNE+ is dat misschien een klein beetje veranderd."

ANNE+ seizoen 2 is vanaf elke dinsdag om 22:25 uur te zien op NPO3. Het gehele seizoen is vanaf dat moment te streamen via NPO Start Plus.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie