appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de zondag
STER Advertentie

Brainpower over hedendaagse hiphop: 'Bepaalde ingrediënten worden vertekend en verkracht onder het mom van geld verdienen'

Miss Podcast
donderdag 20 februari 2020 | AVROTROS | Luc van den Berg

Rapper Brainpower zit al meer dan twintig jaar in het vak. Vannacht kwam zijn nieuwe plaat Iedereen zegt uit. Door de jaren heen heeft hij veel om zich heen zien veranderen, en niet altijd in positieve zin, zegt hij in Miss Podcast

#30 - Brainpower recenseert Podvis

Brainpower begon met rappen in een tijd dat de hiphop nog niet populair was in Nederland. "Ik heb als artiest heel veel kritiek over me heen gekregen die eigenlijk ook niet correct was. Omdat mensen vaak uit jaloezie, onzekerheid of belangen reageren."

Hij merkt dat het in de hedendaagse Nederlandse rapmuziek niet gaat om waar het eigenlijk zou moeten gaan. "Het heeft puur bestaansrecht omdat er veel streams zijn, waardoor er veel geld wordt verdiend, waardoor veel mensen zich ermee gaan bemoeien, waarvan driekwart er helemaal niks van weet."

Dat vindt de rapper niet terecht. "Ik heb gezien dat mensen over het paard getild worden voor een bepaalde wankwaliteit, terwijl je vroeger werd afgeschoten voor wél kwaliteit maken."

Brainpower over Run DMC.

Industrie

Het stoort Brainpower dat de muziekindustrie alleen maar geïnteresseerd is in Nederlandse hiphop omdat de cijfers hoog zijn. "Het wordt nu toegejuicht om het te verwateren, te verdommen en te versimpelen." 

Hij vergelijkt de commerciële belangen met de tabaksindustrie. "Een sigarettenfabrikant gaat niet zeggen dat roken dodelijk is. Dat moeten ze op die pakjes zetten omdat het wettelijk is bepaald. Ik wil eigenlijk bij deze zeggen dat het wettelijk bepaald zou moeten worden dat ingrediënten van hiphop vertekend en verkracht worden onder het mom van geld verdienen." 

Miss Podcast

In Miss Podcast ontvangt presentator Mischa Blok een bekende Nederlander en praat over de belangrijkste geluiden uit zijn of haar leven. Daarnaast recenseren ze een bestaande podcast. Miss Podcast is van maandag tot en met donderdag tussen 01:00 en 02:00 uur te horen op NPO Radio 1. Natuurlijk op alle andere momenten te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts of via de site van NPO Radio 1.
Luister hier de aflevering met Paul de Munnik terug.
Luister hier de aflevering met Gregory Sedoc terug.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1