appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

Ruben Hein: 'Bij mijn eerste plaat had ik gewoon nog geen idee'

Ruben Hein
woensdag 8 januari 2020 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Zanger en pianist Ruben Hein en het Nationaal Jeugd Jazz Orkest gaan op clubtour met een nieuw programma, een mix van pop en jazz met een symfonisch randje. In Kunststof vertelt Hein over het artistiek leiderschap van dit orkest en zijn eigen muzikale ontwikkeling.

Als ik in mijn hoofd mijn platen op een rijtje zet, kan ik het zelf ook niet helemaal rijmen

Ruben Hein

Ruben Hein wordt dit jaar 38 en is muzikaal gezien al een tijd onderweg. Zijn muzikale ontwikkeling bracht hem langs verschillende genres, stijlen en samenwerkingen. "Als ik in mijn hoofd mijn platen op een rijtje zet, kan ik het zelf ook niet helemaal rijmen. Het is gewoon een ratjetoe. Is dat erg? Nee. Je ziet gewoon een hele duidelijke lijn van een zoektocht."

"Bij mijn eerste plaat had ik gewoon nog geen idee", zegt Hein. "Niet dat het een slechte plaat is. Ik was net zanger. Ik was een pianist die in één keer was gaan zingen. Ik moest daar ook nog een soort draai in vinden."

Goede vriend Julian du Perron vertelt over de muzikant: "Hij is een jongen die eigenlijk vrij goed weet wat hij wil. Maar hij vindt het lastig om harde keuzes te maken. Hij durft het niet echt aan om al zijn oude nummers uit de set te gooien, bang om mensen teleur te stellen. Hij is een pleaser."

Artistiek leider en dirigent van het Nationaal Jeugd Jazz

Onder Heins leiding doorloopt een groep geselecteerde topmusici een traject met coaching, optredens en diverse samenwerkingsprojecten. Hein zet zijn ruime ervaring in om de jonge talenten van het orkest te begeleiden.

"Ontdek wat voor artiest je wilt zijn", probeert Hein de jongeren mee te geven. "Ik ben daar gewoon te laat mee begonnen. Omdat ik ook later ging zingen. Het was niet zo dat ik al mijn hele leven liedjes schreef. Ik ben ontzettend blij met de plek waar ik nu ben. Maar ik had eerder willen beginnen met bepaalde ideeën van je afschudden en omarmen wie je wilt zijn."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1