appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Dag
STER Advertentie

'Uitspraak Kaag werkt als een rode lap op een stier voor De Telegraaf'

ANP
maandag 11 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

"Laat je niet gek maken door de Nederlandse media", iets van die strekking zou minister Sigrid Kaag op het D66-congres hebben gezegd tegen een groep Syriërs die daar te gast was. Ze raadde hen aan "niet alles te geloven wat media berichten", schrijft De Telegraaf. Die schrijft ook dat PVV-Kamerlid Martin Bosma dat 'een bizarre uitspraak' vindt.

Kaag deed de uitspraak nadat een Syrische man een vraag had gesteld over het terugsturen van Syriërs, waar hij als hij televisie keek van hoorde. Daar was volgens Kaag geen sprake van, volgens het huidige regeringsstandpunt is Syrië niet veilig. Ze benadrukte dat niet alles wat politici zeggen op tv, beleid van de overheid is. 

Uit verband gerukt 

Parool-journalist Gijs Groenteman viel in het Mediaforum van Spraakmakers op dat eerst dit bericht geplaatst werd en dat later de nuance die Kaag er aan toevoegde pas werd vermeld.

Groenteman vindt de uitspraak in de context niet bizar. "Alles wat Sigrid Kaag zegt werkt als een rode lap op een stier bij media zoals De Telegraaf en politieke partijen als de PVV. Die vinden het heerlijk om daar helemaal op los op te gaan en het een beetje uit z'n verband te rukken."  

Wijze tegeltekst 

Volgens Groenteman is de uitspraak van Kaag een goede mediales voor iedereen. "Het is helemaal niet vreemd dat ze zegt dat mensen soms op de feiten af moeten gaan en zich niet gek moeten laten maken door wat er in de media gebeurt." Hij noemt het een "wijze tegeltekst" van de minister. 

De hoofdredacteur van Vrij Nederland Ward Wijndelts vond het sowieso niet de moeite om deze uitspraak te melden. "Als je maar genoeg context wegbeitelt, dan lijkt het iets noemenswaardigs, maar het is echt helemaal niks."   

Wouter de Winther van De Telegraaf reageerde desgevraagd: "We doen gewoon ons werk en houden uitspraken van ministers scherp in de gaten, welke minister het ook is." 

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1