appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Bureau Buitenland
STER Advertentie

De Kift gaat na dertig jaar de theaters in

Wikipedia
zaterdag 2 november 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

De fanfare-punkband De Kift kiest voor een nieuw podium: na meer dan dertig jaar maakt het muziekcollectief voor het eerst een serieuze theatertournee. Frontman Ferry Heijne vertelt in De Nieuws BV over de voorstelling Bal en over de literaire teksten van de band. 

De Kift na 30 jaar het theater in

"We zijn een popband, maar in de jaren '80 begonnen als punkband", vertelt Heijne. "Ik ben zelf begonnen bij de fanfare en speel zelf nog steeds trompet en trombone. Samen met drummer Wim ter Weele heb ik De Kift opgericht. Het belangrijkste kenmerk van de band is dat we altijd Nederlandstalig zijn geweest. Dat was ook de voorwaarde van Wim toen hij me vroeg om een band te beginnen." 

De punk in onze band staat voor energie en een bepaalde mentaliteit, vertelt Heijne. "Alle dingen die we doen, doen we het liefst zelf. We brengen bijvoorbeeld onze eigen platen uit en houden alle andere facetten ook in eigen hand." 

Teksten uit de wereldliteratuur 

De Kift gebruikt veel teksten uit de wereldliteratuur vertelt Heijne: "Dat is eigenlijk uit nood geboren. We hadden aan het begin van de band voor een tijd geen tekstschrijver, maar we wilden wel onze eigen verhalen vertellen. Ik kreeg toen in een gesprek met een Berlijnse vriend te horen dat ik de boeken van Wolfgang Borchert moest lezen. Een van zijn teksten heb ik toen op muziek gezet en dat leidde tot onze doorbraak."  

In de afgelopen dertig jaar heeft De Kift van alles gedaan, maar het is tijd voor iets nieuws, zo vertelt Heijne. "We hebben zoveel verschillende dingen gedaan voor film en theater, maar nu is het uitgemond in een echte theatertour. Het voordeel van het theater is de rust. Mensen lopen niet naar de bar om een biertje te halen. Ze blijven luisteren en zo ontstaat er een hele andere concentratie in de zaal." 

Muziek en scenes 

Heijne: "In het theater proberen we een verhaal te vertellen. Het is niet alleen maar muziek, want we hebben ook ruimte gemaakt voor scenes. Sommige bandleden hebben ook ervaring met acteren. Het is dus echt een totaal ding van scenes en muziek. De boog van het verhaal klopt en je blijft er op intellectueel en op gevoelsniveau helemaal bij."

De Kift na 30 jaar het theater in

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1