appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Is het Louvre de geheimzinnige Salvator Mundi kwijt?

EPA
vrijdag 25 oktober 2019 | NOS | Redactie

Bij de prestigieuze Da Vinci-tentoonstelling in het Louvre was het lang de vraag of het peperdure doek Salvator Mundi ook in Parijs zou hangen. Het werk is er niet, maar waar is het dan wel?

Wel of niet de Salvator Mundi in Parijs

"Het werk is er niet, of nog niet. Dat is nog de vraag", zegt kunsthistoricus Joke de Wolf in NOS Met het Oog op Morgen. "Er waren allerlei indicaties dat het werk zou komen, bijvoorbeeld met verzekering en de catalogus, maar het is er niet."

Salvator Mundi, of Verlosser van de wereld is een schilderij dat rond 1500 werd geschilderd door Leonardo da Vinci. De laatste jaren is het schilderij al even niet meer gezien. "Het zou in een tentoonstelling in Abu Dhabi komen te hangen en daar was het ook niet. In april heeft Abu Dhabi gezegd dat ze hem hebben. Het zou kunnen dat er nog onderhandelingen zijn tussen Frankrijk en Abu Dhabi waar wij niets vanaf mogen weten."

Bij dezelfde theorie komt de Saudische kroonprins om de hoek kijken. De Wolf: "Hij zou het schilderij hebben beloofd aan Abu Dhabi en het zou zelfs op zijn schip aanwezig zijn geweest."

Overgeschilderd

Naast de locatie van het werk, is ook het schilderij zelf omgeven door mysterie. "De vraag is een beetje naar wat voor schilderij we kijken", zegt De Wolf.

"Het is opgeknapt voor een tentoonstelling in 2011 en toen zeiden de experts: kijk, dit is een echte Da Vinci! Daarvoor was er altijd twijfel over geweest. Op foto's van het schilderij uit 1905 zie je weer iets heel anders. Een heel ander gezicht."

Wel of niet de Salvator Mundi in Parijs

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1