appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Stax&Toine
STER Advertentie

Toverballen, postzegels en Jan Wolkers

Rineke Dijkstra
dinsdag 22 oktober 2019 | VPRO | Redactie Nooit Meer Slapen Twitter

Julius Vermeulen maakte dingen waar mensen aan likten. Hij werkte als kunstadviseur bij de PTT en ging voor een lange periode ook over de postzegelontwerpen. Nu heeft hij zijn eigen autonome kunstgalerie Eenwerk. Daar is één kunstwerk per tentoonstelling te zien. Nu hangt het boekomslag van Turks Fruit aan de muur: een ontwerp van zijn vader Jan Vermeulen; voor Julius' oom, Jan Wolkers.

Julius Vermeulen over Wolkers' boekomslagen

De vriendschap van Jan Wolkers

"Jan Wolkers liep de boekhandel van mijn vader binnen, in Leiden, tijdens de oorlog", vertelt Julius Vermeulen. "Wolkers wilde een boek inzien. Ze raakte aan de praat over kunst en poëzie. Het was direct een vriendschap voor het leven. Als een rode draad loopt die vriendschap door hun leven."

Die vriendschap is ook de reden van het bestaan van Julius Vermeulen. "Ik zit hier dankzij die vriendschap. Mijn vader ontmoette namelijk het zusje van Wolkers, mijn moeder."

Boekontwerpen en flowerpower

De vader van Julius Vermeulen – Jan Vermeulen – was boekomslagontwerper. Julius vertelt: "In de jaren '50 en '60 was alles een grijze bende. Mijn vader vond dat boeken moesten opvallen in de boekhandel." Hij ontwierp de boekomslagen van Wolkers’ boeken: Turks Fruit en Horrible Tango. "De boeken van Wolkers waren provocerend, puur en expliciet. En dat moest terugkomen op de boekomslagen. Felle en contrasterende kleuren."

Alles begon te bloeien uit die muffe oorlogsjaren. Iedereen begon te experimenteren

Julius Vermeulen


Voor Julius Vermeulen is Horrible Tango het ultieme ontwerp. Bij het maken van deze boekomslag hielp hij zijn vader een handje. "Hij vroeg: kun jij dit even inkleuren? Hij had alles voor me klaargezet en ik was heel goed in het inkleuren. We föhnden dit droog en brachten het naar het postkantoor."

Met veel plezier denkt hij terug aan die tijd. "Alles begon te bloeien uit die muffe oorlogsjaren. Iedereen begon te experimenteren. Films werden interessanter. Mijn vader nam mij mee naar de bioscoop, naar musea. Ik was dol op die man."

Horrible Tango - Jan Wolkers

Postzegels

"De PTT was een van de eerste bedrijven in de wereld waar ze goede mensen inschakelden om uitingen van het bedrijf vorm te geven. Ik heb daar jarenlang deel van uitgemaakt, gaf daar opdracht aan heel veel belangrijke vormgevers. De postzegels werden gemaakt en de verspreid over de hele wereld. De Nederlandse postzegel hadden een betekenis en gelaagdheid."

"In de hoogtijdagen konden we echt het beste van het beste realiseren. Zelfs de wikkels van de suikerklontjes werden ontworpen. Het was een hele bijzondere tijd want ik ontmoette een hele hoop ontwerpers en kunstenaars. De hele dialoog waarom kunst goed is, heb ik daar kunnen ontwikkelen en kunnen uitbouwen."

Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1