appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Aftellen tot het Groot Dictee: hoe zit het ook alweer met verkleinwoorden?

npo radio 1
vrijdag 1 november 2019 | KRO-NCRV | Yolanda Bartman

Morgen is het zover: het Groot Dictee der Nederlandse Taal! Frits Spits helpt je in de voorbereiding. Vandaag: hoe zat het ook alweer met verkleinwoorden?

Frits vraagt zich af, is het 'smsje' of 'sms'je'?

Onze Taal geeft uitleg!

Verkleinwoorden worden gevormd met -tje, -etje, -pje, -kje en -je. Welk van deze achtervoegsels wordt toegevoegd, hangt af van de slotklank van het eraan voorafgaande woord, en soms (ook) van de klemtoon. Op de website van Onze Taal lees je over de belangrijkste categorieënbelangrijkste categorieën.

De Zomerschool-uitzending van De Taalstaat  stond op 10 augustus 2019 in het teken van verkleinwoorden: hoe spel je de verkleinvormen van bijvoorbeeld chocola, diner en sms? Klik hier om het oefen-dictee nogmaals te spelen.

Zomerschool Groot Dictee deel 1: verkleinwoorden

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1