appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: dr Kelder en Co
STER Advertentie

'De theremin is de basis van de elektronische muziek'

Wikipedia
vrijdag 18 oktober 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Het instrument bestaat al 100 jaar en toch is de kans groot dat je het nog niet vaak hebt gehoord: de theremin. Het is te zien tijdens de tentoonstelling Honderd jaar elektronische muziek op het Amsterdam Dance Event. Curator Arp Frique en muzikant Allard Krijger vertellen het geheim van dit legendarische instrument. 

Elektronische muziek bestaat 100 jaar en dit was het eerste instrument

De theremin is de bron van alle elektronische instrumenten

Arp Frique

"De theremin is de bron van alle elektronische instrumenten", vertelt Arp Frique. "Honderd jaar geleden werd de theremin ontwikkelt in Rusland. De uitvinder, Léon Theremin, was onder andere ook de uitvinder van spionage-apparatuur en schuifdeuren. Lenin was in die tijd zo trots op deze uitvinding dat hij het instrument echt als een pronkstuk neerzette, het werd alleen geen commercieel succes." 

Horrorfilms 

Mensen kennen de theremin uit horrorfilms, vertelt Allard Krijger. "Je krijgt er soms een horror-achtig gevoel bij en ik kan er ook zeker niet de hele avond naar luisteren. De kist waar de theremin inzit, was eerst een naaimachine. De ruimte boven de doos bestaat uit een elektromagnetisch veld. Als je je hand dichter naar de antenne beweegt, worden de toner hoger. Als ik het instrument bespeelt raak ik dus helemaal niets aan, behalve het elektronische veld dan." 

Ongelofelijk complex 

"Het is ongelofelijk complex om de theremin te bespelen", vertelt Krijger. "Je moet op je gehoor afgaan om te weten welke noten je speelt. Als je verkeert ademhaalt of een beweging maakt, hoor je dat ook direct terug. Bijna niemand kan het goed bespelen, maar ik kon binnen een dag Somewhere over the Rainbow. Heel veel mensen voelen zich aangetrokken tot het instrument, maar het blijft moeilijk om echt te laten horen wat je wil. Muzikanten gebruiken het dus vaak als effectenapparaat." 

Elektronische muziek bestaat 100 jaar en dit was het eerste instrument

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1