appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Bescherming tbs'er als bron 'tamelijk over de grens'

KRO-NCRV
woensdag 9 oktober 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

De bescherming van ontsnapte tbs'er Ronald van Zwam als bron 'is tamelijk over de grens'. Dat zegt Vrij Nederland-hoofdredacteur Ward Wijndelts in Spraakmakers. De zedendelinquent heeft meerdere malen contact gehad met Omroep Gelderland, die besloot de politie niet op de hoogte te stellen. 

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Ilse Openneer
Wijndelts denkt niet dat Omroep Gelderland in dit geval de bron koste wat het kost had hoeven beschermen. "Is dit nou een bron die je moet beschermen? Of is dit een ontsnapte zedendelinquent met een IP-adres dat je best even aan de politie kunt geven zodat hij netjes opgeborgen kan worden?" 

Eisen 

Van Zwam ontsnapte vrijdagmiddag tijdens zijn verlof. Begin deze week zocht hij via de mail contact met Omroep Gelderland om misstanden bij de tbs-instelling de Pompekliniek aan de kaak te stellen. Hij is ontevreden over de onderbezetting, krijgt te weinig therapie en zag dat er allerlei zaken (drugs en kinderporno) de kliniek binnengesmokkeld werden. Hij eist dat de kliniek onder toezicht komt en dat een aantal mensen opstappen, waarna hij zich weer zal melden. 

Wijndelts denkt dat je als onafhankelijk nieuwsmedium niet over één nacht ijs moet gaan als het gaat over het delen van informatie met politie en justitie. In dit geval denkt hij dat Omroep Gelderland beide had kunnen doen. "Jullie hebben een keurig journalistiek verhaal gebracht en parallel daaraan hadden jullie prima aan Van Zwam kunnen melden dat jullie zijn e-mailadres aan de politie hebben gegeven." 

Laag risicoprofiel 

Het lage risicoprofiel van Van Zwam was voor hoofdredacteur Sandrina Hadderingh een reden om te besluiten de gegevens niet met politie en justitie te overleggen. "Als er echt dreiging is, zoals een terroristische aanslag, dan was de afweging anders geweest." 

Het Mediaforum met Ward Wijndelts en Ilse Openneer

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1