appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zaterdag
STER Advertentie

Giovanca eert Diana Ross: 'ze was het net niet, en daardoor helemaal wel'

AFP
vrijdag 27 september 2019 | NOS | Redactie

Diana Ross. Een naam die niet meer uit de muziekgeschiedenisboeken weg te denken is. De soulzangeres treedt nog steeds op, maar daarvoor moet je wel naar Las Vegas. Wie dat te ver weg vindt, kan haar repertoire de komende maanden toch in Nederland bewonderen. Zangeres Giovanca brengt een eerbetoon aan Diana Ross in haar nieuwe show, vertelt ze in Met Het Oog Op Morgen.

Giovanca over haar eerbetoon aan Diana Ross

Reflections van The Supremes klinkt aan het begin van het gesprek met Giovanca. "Het is een duister nummer. Het begint een beetje spooky en het kondigde het uit elkaar gaan van The Supremes aan." Ross liet de groep in 1970 achter zich en ging solo verder.

Volgens Giovanca begrijpt niet iedereen haar als zangeres. "Ze had zoveel verschillende talenten. Ze is een stijlicoon, ze kan acteren, ze is achtergrondzangeres, maar ook leadzangeres. Ik denk dat mensen hebben gedacht 'ze klinkt niet zo vol en diep als een Aretha Franklin, dus ze zingt niet zo goed'. Pas als je het gaat zingen kom je erachter hoe moeilijk het is."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toch durft Giovanca de uitdaging aan. In de nieuwe show Giovanca honours Diana Ross neemt het zet publiek mee met liedjes, bewerkingen en verhalen van haar grote idool. "Maar ik kan niet aan haar tippen."

Aantrekkingskracht

Het is moeilijk om de vinger te leggen op de aantrekkingskracht van Ross. "Platenbaas Barry Gordy zag iets in haar en hij heeft het ook niet altijd kunnen benoemen wat dat nou is. Maar het is denk ik de combinatie van charisma, een apart stemgeluid en net een apart uiterlijk. Door het net niet te zijn, was ze het juist helemaal wel."

Giovanca hoorde haar muziek voor het eerst toen ze klein was. "Ik herinner me vooral dat ik voor het eerst een videoclip van haar zag. Dat was Chain Reaction. Toen dacht ik echt 'oh dát is Diana Ross'. Dat is dus die vrouw van al die platen van mijn ouders. Dat was een heel helder moment."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ross draagt met haar muziek heel duidelijk een boodschap uit, vindt Giovanca: "Alleen al zo'n nummer als I'm coming out. Dat is een beetje een boegbeeld geworden, niet alleen voor mensen met een andere seksuele voorkeur."

"Of je nou zwart bent of blank, homoseksueel of niet, gestudeerd hebt of niet. Wie je ook bent, je mag er zijn. En dat vind ik haar allerbelangrijkste boodschap. Er is een plek voor iedereen."

Nooit live gezien

Tot haar grote spijt heeft ze nooit een optreden van haar gezien. "Het is een beetje pijnlijk, want nu ik hiermee bezig ben, kom ik alleen maar mensen tegen die haar wel hebben gezien en ontmoet." Giovanca trapt vanavond af in Dronten met haar show.

Giovanca over haar eerbetoon aan Diana Ross

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1