appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: De Taalstaat
STER Advertentie

'Een strijkkwartet is als een huwelijk tussen vier personen'

Ragazze Kwartet
dinsdag 17 september 2019 | NTR | Redactie Kunststof Twitter

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten en heeft zich ontwikkeld tot een frisse stem in de klassieke muziek. Kunststof sprak met het kwartet naar aanleiding van hun festival September Me in Amersfoort, dat aankomend weekend zal plaatsvinden.

Ragazze Quartet in Kunststof

Het is een intense levensstijl, dat moet je willen

Rosa Arnold

Het Ragazze Kwartet bestaat uit Rosa Arnold (viool), Jeanita Vriens (viool), Annemijn Bergkotte (altviool), Rebecca Wise (cello). Rosa: "Je maakt veel mee samen. Ze zeggen wel dat het een soort huwelijk tussen vier mensen is. Dat is bij ons zeker het geval. We zijn een fulltime strijkkwartet, meer dan fulltime eigenlijk."

Jeanita: "Ik zie de dames vaker dan mijn eigen man. In de praktijk is dat bijna 6 à 7 dagen in de week." 

Samensmelten

Hoe verhoudt het individu zich tot de drift om samen te smelten in een strijkkwartet? Jeanita: "Ik denk ook dat dat ons en het publiek blijft fascineren aan het strijkkwartet: je speelt op het scherpst van de snede tussen die twee dingen. En doordat je dat constant opzoekt ontstaat er kennelijk iets dat blijft fascineren."

Annemijn: "Met een strijkkwartet kun je echt als één klinken. Met vier strijkinstrumenten perfect verdeeld over hoog en laag. Daar oefenen we ook enorm hard op. Om de klank helemaal te laten samensmelten. Het is een eeuwige zoektocht: soms zijn er wel tien opties hoe je iets kunt spelen, die moet je dan allemaal af, om te zoeken naar de beste manier. "

Rosa: "Het is een ingewikkelde vorm van muziek maken, om echt goed te worden moet je er veel tijd in steken. Het is niet niks om bij ons te spelen, het is heel hard werken. Het is een intense levensstijl, dat moet je willen. Er moet op verschillende vlakken een klik zijn, niet alleen muzikaal, maar ook persoonlijk."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op TwitterFacebook en Instagram.

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1