appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wende Snijders: 'Het is zo mooi om geconfronteerd te worden met onbekende dingen'

ANP
woensdag 11 september 2019 | VPRO | Redactie Nooit Meer Slapen Twitter

Wende Snijders is huisartiest en brengt vanavond de meest uiteenlopende artiesten van Nederland samen. In de piste van Carré werken zij aan de festivalvoorstelling Wende’s Kaleidoscoop 2019. Dat ze onverwachte artiesten samenbrengt is niet voor niets: het weerspiegelt haar visie op kunst en op het leven an sich.

In Nooit Meer Slapen vertelt ze, aan de hand van haar favoriete mediafragmenten, over haar ambitie om te verbinden.

De Favorieten van Wende Snijders:

Wende Snijders over Wende's Kaleidoscoop 2019

Verbinden

Contact leggen met verschillende artiesten betekent voor Wende meer dan alleen het oversteken van kunstzinnige grenzen. "Ik vind het ook belangrijk als grotere metafoor. We leven in een samenleving waarin steeds meer boven tafel komt dat er meerdere perspectieven op één ding zijn. We zullen met elkaar moeten samenleven. "Ze pleit er daarom voor ieders verschillen de ruimte te geven, "hoe moeilijk dat soms ook is".

Buitensluiten van perspectieven

Het werd haar al op jonge leeftijd duidelijk dat er meer is dan één waarheid. "De manier waarop er over de waarheid wordt gesproken en waarmee andere mensen daarin als minder worden geportretteerd, daar kan ik helemaal niet bij met mijn hoofd."

Ik heb ervaren hoe het is om buiten gesloten te worden

Wende Snijders


Wende herkent zich in het perspectief van de 'outsider': "Het zou buiten proportioneel zijn om te beweren dat ik weet hoe het is om gediscrimineerd te worden, maar ik heb op hele kleine schaal wel ervaren hoe het is om buiten gesloten te worden." Wende’s Kaleidoscoop staat symbool voor inclusiviteit.

Mens

'Wat betekent het om mens te zijn te midden van andere mensen in deze tijd?' vroeg ze zich vorig jaar af tijdens het maken van haar album Mens. Ze antwoord nu op die vraag met: "Dat ik mens wordt door mij te verbinden met een ander."

"Helemaal in je eentje is het maar alleen. Je moet proberen erop te vertrouwen dat die ander genoeg mededogen heeft om jou in je kwetsbaarheid te laten."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wende's Kaleidoscoop 2019 is te zien op 11 en 12 september in theater Carré.

Meer kunst en cultuur?

Nooit Meer Slapen is het cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 02.00 uur hoor je diepgravende gesprekken over cultuur, literatuur, film, muziek, theater en kunst op NPO Radio 1. Terugluisteren? Dat kan uiteraard via de podcast.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1