appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Onze man in Deventer
STER Advertentie

'Alles wat Johnny Jordaan zingt geloof je'

ANP
vrijdag 6 september 2019 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

Vandaag begint het Jordaan Festival, vol smartlappen en echte Amsterdamse 'geselligheid'. Maar wat is de kracht van de Jordaan en het Jordaanse levenslied? Jan de Bie, Willeke Alberti en Davey Bindervoet schetsen een portret van de volkswijk in De Nieuws BV.

'De kracht van de Jordaan is het levenslied'

"Mensen hebben het altijd over de sfeer. Maar je moet niet denken dat we vroeger in de Jordaan altijd maar liedjes aan het zingen waren op straat", vertelt festivalorganisator Jan de Bie. "Meestal gingen we in het weekend feesten, maar dan moesten we vaak wel een slok op hebben. Uiteindelijk werd er dan wel gezongen."

Het levenslied

De kracht van de Jordaan is volgens De Bie het levenslied. "Het is een gevoelskwestie. In het levenslied hoor je dingen terug die je zelf hebt meegemaakt. Er gebeurde van alles in de Jordaan en daar werd over gezongen. Een Jordanees vindt het levenslied gewoon mooi."

Johnny Jordaan

Davey Bindervoet vertolkt het Jordaanse lied. Zijn grote held is natuurlijk Johnny Jordaan. "Johnny is echt, alles wat hij zingt geloof je. Het maakt niet uit of hij zingt over zijn vakantie in Spanje of over z'n schoonmoeder die het loodje legt, je voelt het gewoon."

Willeke Alberti sluit zich aan bij Bindervoet. "Het is onvoorstelbaar om te zien hoe Johnny nog leeft in het land. Zoals hij zingt, zingt er niemand. Iedereen kent zijn liedjes. Waar ik ook zing, iedereen doet mee met zijn nummers."

45ste editie Jordaan Festival

Op het Jordaan Festival is saamhorigheid het sleutelwoord volgens De Bie. "De bezoekers omarmen de liedjes. Ook is de sfeer op het festival altijd gezellig." Op het Jordaan Festival komen niet alleen maar Amsterdamse bezoekers, vertelt Bindervoet. "Het maakt niet uit of je uit Oost-Groningen of Limburg komt, maar als de Amsterdamse muziek wordt ingezet kent iedereen het."

'De kracht van de Jordaan is het levenslied'

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op InstagramFacebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1