appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Hans Spekman ziet kansen met 'dealmaker Trump'

ANP
dinsdag 27 augustus 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Vorige week sloeg Trump nog stevige taal uit naar Iran en China. Iran was 'één groot drama' en 'de duivel'. Nu wil hij weer om de tafel en trekt hij de banden met Beijing aan. Het aantrek en afstoot-gedrag van Trump is inmiddels bekend en volgens Hans Spekman ligt daar de kans. 

Het Mediaforum met Paul van Gessel en Marc Chavannes
Volgens de oud-voorzitter van de PvdA wil Trump de geschiedenis ingaan als 'de grote dealmaker' en op dat onderdeel scoort hij niet slecht. "Hij gebruik er een eigenaardige manier voor, maar hij maakt ook deals die niemand voor mogelijk hield. Met Noord-Korea bijvoorbeeld, daar is nu relatieve rust."

Democratische presidenten 

De methode-Trump is onvoorspelbaar en maakt soms angstig, vindt Spekman. Toch hebben democratische presidenten, met betrekking tot een diplomatieke koers met Irak en Iran, ook niet altijd de beste keuzes gemaakt. "Dat zie je wel aan het feit dat Iran überhaupt zo machtig is geworden."

Trump gebruikt een hele andere manier dan zijn voorgangers, maar hij wil deals maken en daar is hij volgens de oud-politicus op aan te spreken. "Ik zou nóóit op hem stemmen, ik probeer alleen te kijken waar de kans ligt."

Het narcisme van Trump en zijn wil om als dealmaker de boeken in te gaan, zouden volgens de PvdA-er gebruikt kunnen worden om de wereld een beetje mooier te maken.

Het Mediaforum met Paul van Gessel en Marc Chavannes

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1