Cultuur & Media
NTR

Homo zijn? Dat was 50 jaar geleden pas toegestaan na je 21ste

foto: Stonewall Inn, New Yorkfoto: Stonewall Inn, New York
  1. Nieuwschevron right
  2. Homo zijn? Dat was 50 jaar geleden pas toegestaan na je 21ste

Zaterdag 28 juni 1969, de dag dat de New Yorkse politie een inval doet bij homobar Stonewall Inn. Het was het begin van iets groots; van een gemeenschap die tot dan toe nog niet heel veel van zich liet horen. De tweede aflevering van de podcast De zomer van '69 onderzoekt de revolte die ontstond in de zomer van '69.

De zomer van '69

Een vierdelige podcastserie van het NTR programma Focus over de historische gebeurtenissen uit die periode: het legendarische festival Woodstock, de Stonewall-rellen, de opkomst van de Dolle Mina’s en de eerste maanlanding. Luister de podcast hier.

De eerste homodemonstratie in Nederland

Als we het in Nederland over het begin van het homoactivisme hebben, dan gaat het vaak over de Stonewall-rellen in New York. Maar dat is niet helemaal terecht, want in Nederland waren we er in '69 al iets eerder bij: met een demonstratie gericht tegen het discriminerende artikel 248bis van het Wetboek van Strafrecht, waarin stond vastgelegd dat homoseksualiteit de leeftijdsgrens had van 21 jaar.

Joke Swiebel organiseerde deze allereerste homodemonstratie: "50 jaar geleden was dat op het Binnenhof in Den Haag, op 21 januari 1969, de eerste demonstratie in Nederland, en zelfs in Europa. Al hielden wij ons daar helemaal niet mee bezig. Pas naderhand in de geschiedschrijving kwam dat naar voren."

"De demonstratie was ontzettend braaf als je het vergelijkt met andere demonstraties die daarna zijn geweest", vertelt Joke. "Het was heel lief, we kregen toestemming van de politie over wat wel en niet mocht, er werden ballonnen opgehangen en suikerhartjes uitgedeeld."

Quote

Joke heeft met haar generatie gevochten voor onze generatie

Rocher Koendjbiharie

Rocher Koendjbiharie is met zijn 27 jaar even oud als Joke destijds toen zij op het Binnenhof stond. Rocher voert soortgelijk actie, maar dan anno 2019: hij schrijft columns op verschillende LHBTI-websites, discussieert op Twitter en is actief bezig met inclusie bij zijn werkgever. "Ik kan het me bijna niet voorstellen, het feit dat er een zo’n wetsartikel is geweest."

"Joke heeft met haar generatie gevochten voor onze generatie. Zo moet mijn generatie weer moet vechten, zodat de volgende generatie ook weet meer kan. Het is daarbij belangrijk om te weten wat er al gebeurd is, om verder te kunnen gaan en te weten waar je heen wilt."

Focus

De podcast wordt de komende vier weken ook wekelijks uitgezonden in Focus op NPO radio 1 in de nacht van woensdag op donderdag, tussen 02.00 tot 04.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie