Cultuur & Media
BNNVARA

60 jaar Motown: 'Het leeft nog steeds door'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 60 jaar Motown: 'Het leeft nog steeds door'

In 1959, precies 60 jaar geleden, werd in de Amerikaanse stad Detroit het platenlabel Motown opgericht: de bakermat van artiesten als Diana Ross, Stevie Wonder en Marvin Gaye. Sylvana Simons en DJ Phil Horneman zijn fan en in De Nieuws BV blikken ze terug op de muziek van het legendarische label.

De bijnaam van Detroit 'Motor City' en town zorgden voor de naam van het bekende Amerikaanse platenlabel dat werd opgericht door Berry Gordy. Zeker in de jaren zestig en zeventig was Motown niet alleen een platenlabel, het label speelde een belangrijke rol in de emancipatie van zwarte artiesten.

Quote

Toen Motown kwam was dat een manier om de muziekindustrie terug te pakken

Sylvana Simons

De muziek van Motown werd er bij Sylvana Simons en Phil Horneman thuis met de paplepel ingegoten. Maar wat maakt het label nou zo uniek? Dat komt volgens Simons niet door één ingrediënt, maar dat zijn er meerdere zoals timing. "Toen Motown kwam was dat een manier om de muziekindustrie terug te pakken en terug de zwarte gemeenschap in te brengen, nadat de witte muziekindustrie de populaire muziek had gejat."

Het platenlabel had een herkenbare sound door de huisband The Funk Brothers. "Voor elk instrument wel vervangers, maar het was één band", vertelt Horneman. De band kreeg echter weinig erkenning en pas later, 2002, werden ze bekend bij het grotere publiek door de filmdocumentaire Standing in the Shadows of Motown.

Diana Ross

Ondanks het familie gevoel bij Motown, was er ook rivaliteit. Diana Ross had een bevoorrechte positie (red. de zangeres kreeg ook een kind met Berry Gordy). Horneman: "Ze was een diva en ze vond zichzelf ook beter dan de rest." Simons omschrijft Ross als een vrouwelijk gezicht van Motown. "Logisch, zo'n ongelofelijk mooie vrouw, zo'n ongelofelijke uitstraling. Tot op de dag van vandaag heeft ze die nog."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De invloed van Motown

De populariteit van Motown kwam zeker niet ten einde na de jaren tachtig. De invloed van het platenlabel is nog steeds zichtbaar, Horneman vertelt dat er nog steeds veel muziek van Motown wordt gesampled in muziek van nu. "Nieuwe generaties komen op die manier in aanmerking met de muziek van toen." Het meest recente voorbeeld is Blurred Lines van Robin Thicke en Pharrell.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

60 jaar Motown: Sylvana Simons en Phil Horneman blikken terug

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie