Cultuur & Media
NTR

Shady El-Hamus: 'Ik wilde een hoopvolle film maken'

foto: Shady el-Hamusfoto: Shady el-Hamus
  1. Nieuwschevron right
  2. Shady El-Hamus: 'Ik wilde een hoopvolle film maken'

Shady El-Hamus vertelt in Kunststof over zijn speelfilmdebuut De Libi, waarin drie jongens uit een Amsterdamse buitenwijk gevolgd worden terwijl ze er alles aan doen om door de wereld gezien te worden.

Zelfvertrouwen

'De libi' is straattaal voor 'het leven'. "Het is een film die de belevingswereld van de jeugd van nu laat zien en hen serieus neemt, omdat zij de toekomst zijn", stelt El-Hamus. "Ik wilde een hoopvolle film maken. Ik denk dat het voor tieners van nu heel belangrijk is dat ze zelfvertrouwen hebben. Dat ze het gevoel krijgen dat hun talenten de moeite waard zijn om te onderzoeken en te ontwikkelen."

Het zelfvertrouwen vormt de rode draad in de film: geloof hebben in jezelf. "We hadden met de crew een zin die voor ons altijd bovenaan stond: 'Als je jezelf serieus gaat nemen, gaat de rest van de wereld dat ook doen.' Daar voegde één van de acteurs aan toe: 'Ook al had ik nul euro in mijn zak, ik wist dat ik een miljoen waard was.' Het werden onze gouden zinnen. Het is het fundament geworden. Het is het vuur van de film, om dat mee te geven."

Quote

Ik denk wel dat er een gapend gat zit tussen bepaalde werelden

Shady El-Hamus

De film verwijst ook naar problemen als segregatie en sociale ongelijkheid. "Alles rond deze film is positief, maar ik wil niet naïef zijn. Ik denk wel dat er een gapend gat zit tussen bepaalde werelden. Misschien zijn er wel kinderen die deze film nodig hebben of positiviteit nodig hebben. Het talent is er misschien wel, maar ze willen het zelf niet zien. Of denken dat het niet hen weggelegd is. We moeten niet onderschatten hoe vaak er zo gedacht wordt."

"Dan komen we bij de diversiteitsdiscussie aan", vervolgt El-Hamus. "Het is goed dat daar dingen in veranderen. Maar wat nog niet veranderd is en wat wij wel wilden, is dat écht verschillende verhalen verteld worden. En dat je ook écht verschillende mensen op tv en in films ziet. Dat is heel belangrijk. Dat is volgens mij waar diversiteit over gaat."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie