appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Sinans Atlas
STER Advertentie

Dit is hoe Dutch Design is veranderd

ANP
woensdag 12 juni 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Denk je aan Dutch Design, dan denk je aan minimalistisch, onconventioneel, innovatief en experimenteel. "Maar dat is vooral een verouderd beeld," zegt Martijn Paulen, directeur van de Dutch Design Foundation in Spraakmakers. "Het is zo veel meer." 

Martijn Paulen van de Dutch Design Foundation over de Dutch Design Awards

Kritische blik 

De niet-hiërarchische cultuur in ons land is leidend voor de ontwerpers. "Dat hebben we altijd al gehad. Nederland is een vlak land." Dat anti-hiërarchische wordt niet overal gewaardeerd. "Als je als opdrachtgever iets vraagt, zullen Nederlanders snel zeggen: is dit wel écht de opdracht, is dit wel wat je écht nodig hebt?" Daarom hebben Nederlandse ontwerpers het lastig in Duitsland. "Daar is de opdracht gewoon de opdracht."

Vroeger wilde iedereen de volgende rockster-ontwerper worden

Martijn Paulen - directeur Dutch Design Foundation

Toch brengt het niet-hiërarchische ook iets moois. "Het is het vermogen om constant vragen te stellen en steeds fundamenteler aan het werk te gaan," zegt Paulen. Deze kritische blik zorgt volgens hem ervoor dat ontwerpers zelf ook steeds kritischer in de spiegel zijn gaan kijken.

Rockster-ontwerper 

"Vroeger wilde iedereen de volgende rockster-ontwerper worden. Nu kijkt iedereen juist naar de buitenwereld. Ontwerpers van nu kijken beter om zich heen." Paulen verwijst naar de de huidige economie en naar armoede. "Nederlandse ontwerpers zijn erg geëngageerd."

Voorbeelden daarvan zijn te zien in de bouw. "Die wereld is erg traditioneel, met staal en beton. Dat kost ontzettend veel CO2 en uiteindelijk weten we niet goed wat we er mee moeten doen na afloop." Daarom zijn veel ontwerpers bezig met circulair bouwen. "Kunnen de materialen hergebruiken. Kunnen we in plaats van het gebouw te slopen of het demonteren? Daar proberen ze antwoorden op te vinden."

Systeem

Bij de genomineerden van de Dutch Design Awards is het geëngageerde terug te vinden. "Bij de nieuwe ontwerpen zie je dat er steeds meer nagedacht wordt over hoe je producten zo kunt vormgeven zodat ze te repareren of te recyclen zijn." Maar ook wordt er gekeken naar sociale aspecten. "Zo zijn er ontwerpers die kijken hoe ze mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen bereiken."

We moeten het bedrijfsleven en de overheid nog overtuigen

Martijn Paulen

Toch blijft het lastig om de huidige ketens te doorbreken. "We moeten het bedrijfsleven en de overheid nog overtuigen," aldus Paulen. "Veel ontwerpers willen los komen van het systeem. Maar dat is nog niet zo makkelijk met de huidige markt, wet- en regelgeving. Uiteindelijk ben je maar één van de schakels."

Vanavond worden de Dutch Design Awards uitgereikt aan de beste ontwerpers van ons land. 

 

 

Martijn Paulen van de Dutch Design Foundation over de Dutch Design Awards

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1