Cultuur & Media
VPRO

'Vrouwenvoetbal is de enige sport waar ik echt door ontroerd kan raken'

foto: Carolina Trujillofoto: Carolina Trujillo
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vrouwenvoetbal is de enige sport waar ik echt door ontroerd kan raken'

Sport is emotie, dat moge duidelijk zijn. En vrouwenvoetbal is de enige sport waarbij we vrouwen echt samen zien strijden, samen zien winnen. In solidariteit, de teamspirit zien vieren. Aldus, sportcolumnist en schrijver Carolina Trujillo.

De bal en de pen

Echt verstand van sport heeft ze niet. Van literatuur wel.

Ze schreef verschillende boeken, is sportcolumnist bij NRC en won vorige maand de Jan Hanlo Essayprijs met ‘Meisjes in blessuretijd’. Een bundel met zeven verhalen die ze schreef voor voetbaltijdschrift Hard Gras.

De dalers in het leven

In haar verhalen zoekt ze naar de grenzen van zelfdestructief gedrag. Haar werk is vaak autobiografisch. Hoe ver kun je over het randje van de afgrond hangen voordat het misgaat?

In de sport vind je ook dalers. “Mensen die het steeds weer voor zichzelf verpesten. Want dat is wat een daler doet.” Caroline Trujillo ziet zichzelf ook als een daler. Ze vertelt over haar verslavingsgevoeligheid. Over de momenten dat het misging in haar leven.

Quote

“Ik heb nog niet gekeken of er ook dalers in het vrouwenvoetbal zijn. Laten we daar naar op zoek gaan.”


In het gesprek gaan we terug naar haar Uruguayaanse roots en natuurlijk blijft ook Luis Suárez niet onbesproken.
{podcast audio="102641" caption="Carolina Trujillo in gesprek met Atze de Vrieze:" }

Nog niet moe?

Nooit Meer Slapen is hét kunst- en cultuurprogramma van de VPRO. Dagelijks na middernacht komt er een kunstenaar, schrijver, muzikant, filosoof of theatermaker een uur lang vertellen over zijn werk en leven. Luister alle gesprekken terug via de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie