appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

‘Conference of the Birds’ symbool voor de crisis op het platteland

Rob Buiter
zondag 8 juli 2018 | BNNVARA | Vroege Vogels Twitter

"Dit gedicht inspireerde mij tot een voorstelling over de leiderschapscrisis op het platteland anno nu", zegt de Friese percussionist Sytze Pruiksma. In het mystieke gedicht 'Conference of the Birds' vertelt de twaalfde eeuwse Perzische dichter Farid Ud-Din Attar het verhaal van vogels op zoek naar een leider. Aan het eind van hun reis komen ze er, kijkend in een spiegelend meer, achter dat de leider in henzelf zit. Voor Vroege Vogels sprak verslaggever Rob Buiter met Sytze Pruiksma tijdens de generale repetitie van de voorstelling.

'Conference of the birds

Crisis op het platteland

"De internationale markt, grote bedrijven, de massaconsumptie, ze maken ons platteland kapot. Maar als voldoende mensen aan de basis opstaan, kunnen we wél wat veranderen aan het verdwijnen van de grutto en de andere agrarische natuur", aldus Pruiksma. Hij vertaalde het verhaal in muziek voor elektronische percussie, solo trompet van Eric Vloeimans en twee honderd blazers uit diverse Friese ensembles. Dansers van Club Guy and Roni en het Noord Nederlands Toneel vertellen en verbeelden het verhaal.

De 'Conference of the Birds' wordt gespeeld in het Friese recreatiegebied Groene Ster, aan de rand van de Europese Culturele hoofdstad Leeuwarden. Hier verrijst een ‘vogelnest’ en daarin zetten de muzikanten, acteurs en dansers het verhaal van ‘Conference of the Birds’ neer. De groene omgeving versterkt het verhaal dat gaat over vogels, vrijheid, schoonheid en de natuur. Het initiatief komt mede van de burgerbeweging Kening fan 'e Greide, die streeft naar een duurzame verandering op het platteland.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur. 

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1