appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Langs de Lijn En Omstreken
STER Advertentie

Zo maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huis

ANP Foto
zaterdag 10 maart 2018 | AVROTROS | Radar Radio Twitter

Aan het begin van het nieuwe jaar krijgen huiseigenaren weer de WOZ-beschikking in de brievenbus. Die bepaalt de onroerendezaakbelasting en andere gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de rioolheffing en waterschapslasten. Bezwaar maken tegen de WOZ-beschikking kan je veel geld besparen.

Zo maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huis

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) bepaalt sinds 1997 hoeveel mensen met een koophuis jaarlijks moeten betalen aan gemeentelijke lasten. Het bedrag is afhankelijk van de waarde van je huis. Die wordt jaarlijks op 1 januari van het voorgaande jaar gepeild. Dat is dan een schatting van de mogelijke verkoopprijs van je woning. Als de WOZ-waarde te hoog wordt ingeschat, dan heeft dat consequenties voor de gemeentelijke lasten die een huiseigenaar moet betalen. Een te lage WOZ-waarde is weer nadelig als je je huis wil verkopen. Potentiële kopers kunnen hier namelijk gebruik van maken als zij zien dat de WOZ-waarde en de vraagprijs wel heel erg uit elkaar liggen.

Exorbitante stijging

Niet iedereen is even blij met de WOZ-beschikking, zo ook Frank de Klerk. De WOZ-waarde van zijn woning steeg in een jaar tijd, volgens de beschikking, van 230.000 naar 321.000 euro, oftewel een stijging van 33 procent. Frank dient bezwaar in en de gemeente Utrecht verlaagt de waarde naar 290.000 euro, een stijging van slechts 22 procent. "Nog steeds een exorbitante verhoging in vergelijking met de gemiddelde prijsstijging in Utrecht." 

47% geen idee hoe WOZ-waarde wordt vastgesteld

Uit onderzoek van het Radar Testpanel blijkt dat 90 procent van de ruim 16.000 ondervraagden inmiddels een WOZ-beschikking in de bus heeft gekregen. 47 procent van de ondervraagden weet niet of onvoldoende hoe de WOZ-waarde wordt vastgesteld. 60% van de huiseigenaren zegt dat de schatting realistisch is, 22% vindt de waarde juist te hoog en 11% te laag. 

Van alle reageerders die de geschatte WOZ-waarde te hoog vinden is 50% bang dat ze meer belasting gaan betalen. Bij de mensen waarvan de waarde te laag is geschat denkt men dat dat nadelige gevolgen heeft voor de prijs bij verkoop van het huis. Lees hier alle resultaten uit het onderzoek.

Bezwaar maken?

Anneke Monsma van het Erasmus Studiecentrum voor Belastingen van Lokale overheden zegt dat consumenten binnen zes weken bezwaar moeten maken. "Veel gemeenten hebben ook een informele manier om bezwaar te maken via laagdrempelige buurtbijeenkomsten. Hier kan je dan vragen stellen. Kleine foutjes over dakkapellen en vierkante meters worden daar dan al opgelost." Daarnaast zijn er ook nog allerlei bureautjes die je kunnen helpen. Monsma vindt dat niet nodig. "Je kan het makkelijk zelf." 

Via de website wozwaardeloket.nl kan je zien wat de WOZ-waarde is van het huis van je buren. Als de huizen identiek zijn, maar de waarden anders, dan is dat reden om eens bij de gemeente te informeren. Gebruik deze voorbeeldbrief waarmee je bezwaar kan maken.

Bezwaar kan ook tegen te lage waarde

Je kan overigens niet alleen bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde, maar ook tegen een te lage WOZ-waarde. "Met name verhuurders hebben daar belang bij, die hebben namelijk liever een hoge WOZ-waarde, omdat ze zo de verhuurprijs van een woning kunnen vaststellen." Ook voor mensen met een te hoge hypotheek (de zogenaamde onderwaterwoningen) kan een lage WOZ-waarde nadelig zijn, want banken kunnen dan een risico-opslag op de hypotheek leggen. 

Zo maak je bezwaar tegen de WOZ-waarde van je huis

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1