Binnenland
NTR

Tom Heerschop onderzoekt: 'Is onze maag toleranter dan ons hoofd?'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tom Heerschop onderzoekt: 'Is onze maag toleranter dan ons hoofd?'

De kunstenaar Tom Heerschop is door de Commissie voor de Tekeningen benoemd tot Stadstekenaar van 2020. In zijn project gaat hij op zoek naar de betekenis van eten in Amsterdam. Aan de hand van de vraag 'Is onze maag toleranter dan ons hoofd?' onderzoekt hij een voor Amsterdam relevant en actueel thema: de stad als multiculturele samenleving. In Mangiare! vertelt de tekenaar over dit project.

Mangiare! Over Stadstekenaar en Steunbier - Mangiare!

De stad Amsterdam

Een jaar geleden begon tekenaar Tom Heerschop in opdracht van het Stadsarchief Amsterdam met het project, bedoeld om Amsterdam in tekeningen vast te leggen. In dit project wilde Tom de eetcultuur van de stad onderzoeken.

De stad Amsterdam telt ruim honderdzestig nationaliteiten. Hoewel er vaak nadruk wordt gelegd op de polarisatie tussen deze bevolkingsgroepen, lijken deze op culinair gebied makkelijker samen te gaan.

Heerschop: "Ik woonde in een wijkje waar heel veel verschillende culturen leefden, maar we kwamen bijna niet bij elkaar binnen. Maar als je ergens iets gaat eten vind je het wel heel interessant om heel veel verschillende dingen te eten."

Mijn Vader is een Afhaalchinees

Inspiratie voor de titel kwam dan ook door de podcast Mijn Vader is een Afhaalchinees, vertelt Tom Heerschop.

"We halen allemaal eten bij 'de Chinees', maar wat zit er achter dat luikje? Willen we weten wat er achter dat luikje zit? Zijn we geïnteresseerd in wat er achter dat luikje zit? Bij heel veel dingen kan je die vraag stellen."

Teaser - Mijn Vader is een Afhaalchinees

Naast voor Amsterdam heeft Heerschop een grote interesse voor de ambacht van het koken zelf, de bereiding van het eten en de geschiedenis van eetculturen. Het bedoeling voor dit project was om bij mensen uit verschillende culturen te gaan eten dit jaar, maar helaas gooide de coronacrisis roet in het eten.

Tom Heerschop

Tafelkleedjes

Tom Heerschop maakt in zijn tekeningen gelaagde verhalen, gepresenteerd als tafelkleedjes, en op ware grootte. In zijn tekeningen wil hij alle lagen van de eetcultuur van Amsterdam verwerken.

Slavernijvoedsel -Tom Heerschop


Hij begint de tekening met geschiedenis. Zo gebruikt hij als eerste laag bijvoorbeeld de stadsplattegrond van Amsterdam, maar verwerkt hij ook de eerste druk van een kookboek van Amsterdam, of het eerste fornuis.

Vervolgens tekent hij alle verschillende verhalen gelinkt aan de eetcultuur van Amsterdam. Dit kan een os zijn met een Deens vlaggetje, haringen die gekaakt worden of een melkmeisje.

Een wandeling door Amsterdam in 1500 - Is dit echt Amsterdams eten? - Tom Heerschop

Meer tekeningen van dit project kun je digitaal vinden in de

van het Stadsarchief van de Gemeente Amsterdam.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie