Binnenland
AVROTROS

Antibioticaresistentie: 'Een simpele infectie is ineens levensgevaarlijk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Antibioticaresistentie: 'Een simpele infectie is ineens levensgevaarlijk'

Van alle antibiotica wereldwijd, wordt ruim 75 procent gebruikt voor de vee-industrie om dieren sneller te laten groeien. Het gevolg: wereldwijd overlijden jaarlijks 700.000 mensen aan antibioticaresistentie. Een simpele ontsteking kan al fataal zijn, zegt Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection in Stax&Toine.

Antibiotica moet ons beschermen tegen simpele infecties door bacteriën, maar wat als die bacteriën niets meer hebben van de antibiotica? Dan kan een simpele ontsteking je zomaar fataal worden.

Hoe kan het dat we resistent worden tegen antibiotica?

Dirk-Jan Verdonk, directeur World Animal Protection: "Bacteriën hebben de neiging om te veranderen. Als ze worden blootgesteld aan antibiotica kan het gebeuren dat bacteriën zich door mutatie ontwikkelen en dan krijg je bacteriën die bestand zijn tegen antibiotica."

World Animal Protection heeft onderzoek gedaan naar multiresistente bacteriën in onze voedselketen. Daaruit blijkt dat in vlees afkomstig uit landen als Amerika, Brazilië en Thailand superbacteriën worden aangetroffen.

Verdronk: "Superbacteriën zijn bacteriën die niet meer behandelbaar zijn met antibicoticum. Dat betekent dat je in ergste geval van een simpele infectie dood kunt gaan, omdat antibiotica niet meer werkt. Dat is een horrorscenario, maar wel reëel."

'Door handelsbelangen komt vlees met superbacterien ons land in'

Sinds 2009 is het antibioticumgebruik in de vee-industrie in Nederland met ongeveer zeventig procent gedaald door wetgeving die preventief gebruik van antibiotica tegengaat. Maar in landen waaruit we ons vlees importeren is die antibioticawetgeving niet van kracht.

"Dat zijn puur handelsbelangen", zegt Verdonk. "Er worden afspraken gemaakt tussen de Europese Unie en andere landen om de import van dierlijke producten toe te staan en die eisen die daaraan worden gesteld, zijn lang niet altijd even streng als dat we die in Nederland of Europa stellen en dat vormt een groot probleem."

Geen nieuwe ontwikkeling antibiotica

Presentatrice Antoinette Hertsenberg vroeg zich in deze uitzending van het tv-programma Dokters van Morgen al eerder af hoe het kan dat er sinds 1987 geen nieuwe antibiotica meer is ontwikkeld.

Minister Bruins gaf vlak daarna aan dat Nederland de komende jaren vijf miljoen euro voor de ontwikkeling van nieuwe antibiotica uittrekt. Maar dat is geen makkelijke opgave. "Het blijft een race tussen de ontwikkeling van nieuwe antibiotica en de bacteriën die zich steeds aanpassen. Het is een soort eindeloze race tussen die twee ontwikkelingen."

Als er geen actie wordt ondernomen en het antibioticumgebruik in de vee-industrie blijft stijgen, is de verwachting dat er in 2050 jaarlijks tien miljoen mensen overlijden aan deze resistentie.

Dit kun jij doen

'"Dat is echt een enorm nachtmerrie", zegt Verdonk. "Het belangrijkste is het wereldwijd beperken van de groei van die intensieve veehouderijsystemen. Het mooiste zou zijn als de productie in 2040 gehalveerd is."

"De productie die dan nog plaatsvindt, moet dan plaatsnemen met inachtneming van dierenwelzijn, zodat je veel minder antibiotica nodig hebt." De antibiotica wordt dan gebruikt om zieke dieren te behandelen.

Verdonk geeft als advies om zelf ook rekening te houden met antibioticaresistentie. "Minder je vlees en zuivelconsumptie. Doe eens een dagje zonder vlees of schakel over op plantaardig. Dat gaat in volumes heel erg schelen uiteindelijk. Als je dan vlees eet, koop dan vlees met het beter leven keurmerk."

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie