appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Overheerlijk recept voor gember kwarktaart

Pixabay
zaterdag 10 oktober 2020 | NTR | Redactie Mangiare Twitter

En direct voor het bakken een tip van Welmoed Bezoen in Mangiare!: "Zorg dat je bodem niet te dik is. In kwark zit veel vocht, dat tijdens het bakken naar beneden tekt. Als je bodem te dik is, kan er een tussenlaag ontstaan." En dat willen we natuurlijk vermijden.

Je Bent Zelf Een Taart - Gember kwarktaart

Basis

•  Springvorm van 24 cm. 
•  Cirkel van bakpapier op de bodem leggen 
•  Oven op 150 C (wij gebruiken stand hete lucht) 
•  35-40 minuten in de oven en daarna nog 1 a 2 uur daarin laten staan om 'na te garen' en af te koelen.

Daarna snel in ijskast!

Bodem 

•  225 gr. biscuitjes. De simpelste zoals San Francisco of Knappertjes het maakt niet heel veel uit.
•  Verse gemberwortel, geraspt (zeker 1,5 cm) 
•  75 gr. roomboter 

Koekjes in keukenmachine goed fijnmalen (of met grote lepel of vijzel in kom goed fijnstampen). Verse gember erover heen raspen (altijd meer dan je denkt dan nodig is). Gesmolten boter eroverheen gieten. Mengsel heel goed aandrukken in de springvorm en half uur laten opstijven in ijskast of vriezer. 

Vulling 

•  675 gr. kwark (bijvoorbeeld half vanillekwark, half magere naturel) 
•  1 citroen (geraspte schil én flinke scheut sap) 
•  3 eieren 
•  175 gr. suiker 
•  Snuf zout 
•  1 of 2 eetlepels gembersiroop (uit de pot stemgember die je toch in de ijskast hebt staan) 
•  1 bolletje geraspte stemgember. Als je meer gember wilt, gebruik je twee bolletjes maar pas op: in de bodem zit natuurlijk ook al gember. 
•  Handvol amandelschaafsel 

Alles goed mengen met mixer en over opgestijfde bodem gieten. Midden in de oven.

De taart is gaar als je bruine randjes ziet ontstaan bij de springvormrand. 

Versieren mag, maar hoeft niet

Alles kan: gekonfijte citroen of sinaasappel, amandelschaafsel, of wat je maar in huis hebt. Een beetje rasp van schoongeboende sinaasappel is wel leuk voor een vrolijk uiterlijk. In elk geval nooit rood fruit dat je toch nog hebt liggen, het oogt niet fraai en combineert niet met gember.

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1