Binnenland
AVROTROS

5G-netwerk uitgerold: 'Meer snelheid en meer capaciteit'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5G-netwerk uitgerold: 'Meer snelheid en meer capaciteit'

Dinsdag zetten KPN en T-Mobile hun 5G-netwerk aan. "5G is de nieuwe generatie mobiel internet met meer snelheid en meer capaciteit", zegt Arnoud Wokke, redacteur bij Tweakers in Stax&Toine. Wat ga jij hier precies van merken en hoe gevaarlijk is de straling van die zendmasten nou eigenlijk?

5G staat voor de vijfde generatie mobiele internet en is de opvolger van 4G en 3G. 5G is handig als je gebruik maakt van veel data. Denk bijvoorbeeld aan games, het downloaden van een film of als je veel gebruik maakt van social media.

Wat heb jij eraan?

Consumenten hebben met 4G eigenlijk al prima internet, zegt redacteur Arnoud Wokke van Tweakers. "5G is handig, omdat je internet sneller is, maar het is veel meer dan een techniek voor je telefoon."

Volgens Wokke is het vooral bedoeld voor bijvoorbeeld bedrijven, evenemententerreinen, havens en boerderijen. "Bedrijven kunnen een eigen stukje netwerk krijgen en een dealtje sluiten met de provider. Dan krijg je op je eigen frequentie in je gebied een eigen netwerk en kun je een intern telefonisch systeem maken."

Dan moet je denken aan een huidige telefooncentrale met vaste telefoons binnen het bedrijf. Met zo'n eigen netwerk, kan je eenzelfde telefooncentrale creëren, maar dan met mobiele telefoons. Een ander voordeel voor bedrijven is als het netwerk eromheen problemen heeft, dat niet in het netwerk van jouw bedrijf komt.

Wat kost 5G-netwerk?

Wokke: "Momenteel is een abonnement voor 5G qua kosten gelijk aan die van 4G. De grootste kosten zit hem in het kopen van een nieuwe telefoon." Er zijn op dit moment namelijk nog maar een paar telefoon met 5G beschikbaar.

"Telefoons met 5G zijn al snel 500 euro. Het kost geld om 5G in de telefoon in te bouwen. Het is een nieuwe techniek en je hebt andere antennes nodig." Telefoons met 5G-ondersteuning zijn: Samsung Galaxy S20, de OPPO Find X2 en de LG Velvet. Apple heeft nog geen iPhone met 5G-ondersteuning.

Er komen volgens Wokke wel nieuwe toestellen aan met 5G aan. "Het kan zijn dat je over een paar jaar al een toestel voor 200 euro hebt die 5G aan kan." Heb je nu dus een telefoon met 4G en vind je dat best prima? Dan zou ik nog even wachten.

Is 5G schadelijk voor onze gezondheid?

Niet iedereen is blij met het uitrollen van het 5G-netwerk. De kritiek van stichting Stop5GNL luidt dat mensen, dieren en de natuur als proefkonijn worden gebruikt voor een techniek waarvan niet is aangetoond dat die veilig is voor de gezondheid.

Zo zou de 5G-straling de kans op kanker, geheugenproblemen en genetische schade verhogen. Is die angst terecht? Wokke: "Nee, dat slaat echt helemaal nergens op. Het is gewoon een mobiel netwerk zoals we dat al meer dan 26 jaar in de lucht hebben."

Als de zendmasten gezondheidsproblemen zouden veroorzaken, dan hadden we dat volgens Wokke allang gemerkt. "Wil de straling schade veroorzaken heb je extreem hoge frequenties nodig en dat redt een 5G-mast lang niet. Ook niet als 5G op een veel hogere frequentie wordt ingezet."

Kan China ons bespioneren met 5G?

De vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Boris Johnson heeft onlangs via minister Oliver Dowden van digitale zaken bekendgemaakt Huawei daarom te willen weren.

Groot-Brittannië weert Huawei dus bij het bouwen van hun 5G-netwerk voor de nationale veiligheid. Ons 5G-netwerk bestaat vooral uit die zendmasten van Huawei, hoe zit dat? Wokke: "In Nederland heeft de regering besloten dat Huawei-apparatuur niet in kritieke delen van het netwerk mag zitten. Maar wat de kritieke delen zijn, is staatsgeheim."

Alle providers in Nederland hebben een deel Huawei zendmasten staan, T-Mobile zelfs helemaal. "Als je kan spioneren als land, moet je zwaarwegende redenen hebben om het niet te doen. De angst is dus wel terecht", zegt Wokke.

Als gewone consument kun je volgens Wokke er niet heel veel tegen doen. "De staat en de providers moeten ons beschermen. Providers moeten ervoor zorgen dat wat je doet en hoeveel je betaalt, niet in verkeerde handen terecht komt."

Wat brengt 5G in de toekomst?

Voor de toekomst verwacht Wokke dat 5G nog veel sneller zal worden. "4G begon ook als een netwerk wat iets sneller was, maar is nu snel genoeg voor vrijwel iedereen. 5G zal een zelfde soort ontwikkeling doormaken."

Ook verwacht Wokke dat 5G steeds beter wordt voor steeds meer apparaten en dat we in de toekomst wellicht overal, ook als je in het park zit, kunt internetten. Voor nu is 5G dus nog vooral handig voor sneller internet op je telefoon.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie