Binnenland
AVROTROS

Schijnt de zon? Draag een zonnebril om oogschade te voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schijnt de zon? Draag een zonnebril om oogschade te voorkomen

De temperaturen worden weer iets aangenamer. Dus korte broek aan, zonnebrand op en lekker naar buiten! En vergeet daarbij vooral je zonnebril niet. Want, zo waarschuwt hoogleraar oogheelkunde Carel Hoyng in Stax&Toine: uv-straling kan ook heel schadelijk zijn voor je ogen.

Je hebt zonnebrillen in allerlei vormen, kleuren en maten. Je kunt ze in de winkel vinden voor vijf euro, maar voor een goede merkzonnebril betaal je al gauw ruim honderd euro. Welke zonnebril moeten we hebben?

Schade

Hoogleraar oogheelkunde Carel Hoyng: "Uv-straling is heel schadelijk. Door te veel blootstelling aan uv-licht kan je sneller staar krijgen. Ook wordt vermoed dat zonlicht netvliesschade kan veroorzaken, waardoor je zicht achteruit gaat."

Vooral blauw licht is schadelijk voor je ogen, zegt Hoyng. "Blauw licht verhoogt de activiteit van de ogen, waardoor ze sneller verouderen." Gelukkig hebben onze ogen van zichzelf een ingebouwde uv-filter. "Daarom is de lens van je oog een beetje gelig. Dat is om blauw licht te filteren."

We kunnen schade aan onze ogen zoveel mogelijk beperken door een zonnebril te dragen. Zeker voor mensen die aanleg hebben voor een netvliesziekte, is het noodzakelijk om een zonnebril te dragen. "Staar kunnen we opereren, maar het is fijn als je die operatie niet te vroeg in je leven hebt. Schade aan het netvlies kan onherroepelijk zijn."

Dure zonnebril beter dan een goedkope?

We weten dat we bij een hoge uv-index om moeten passen met onze huid in de zon. Geldt dat ook voor onze ogen? Hoyng: "Ja, in principe wel, maar het is relatief. Er is nog niet veel wetenschappelijk bewijs, maar we weten dat lange lichtbelasting niet goed is voor de ogen."

De opeenstapeling van de hoeveelheid lichtbelasting door de jaren heen, kan volgens Hoyng vooral zorgen voor staar en netvliesschade. "Gebruik je gezond verstand en draag een zonnebril als de zon schijnt en bij hoge uv-straling."

'Neem geen zonnebril met blauwe glazen'

Het maakt volgens Hoyng niet uit of je voor een dure Ray Ban zonnebril kiest of een goedkope zonnebril bij de Kruidvat op de kop tikt. "Bijna alle zonnebrillen hebben voldoende uv-filter."

De enige bril die Hoyng absoluut afraadt, is een zonnebril met blauwe glazen. "Blauw licht verhoogt de activiteit van de ogen, waardoor ze juist sneller verouderen." Het maakt voor de bescherming tegen uv-straling ook niet uit of je glazen van glas of van plastic zijn.

Hoyng: "Als je wilt dat alle lekker scherp is, kun je beter kiezen voor een zonnebril met glazen van glas. Een zonnebril van een euro met plastic glazen, heeft een goede filter, maar is vaak wel dof en dus waziger om doorheen te kijken."

Vanaf welke leeftijd kun je het beste een zonnebril dragen?

"Hoe jonger, hoe beter", zegt Hoyng. "Uv-straling is niet schadelijker voor kinderen dan voor volwassenen, maar het is de opstapeling van uv-belasting in ons leven. Hoe meer belasting, hoe meer schade. Dan krijg je staar op je zestigste in plaats van op je zeventigste."

Naast het dragen van een zonnebril is het volgens Hoyng belangrijk om je ogen rust te gunnen. "Je ogen zijn gevoelig voor al het licht. De hele dag zijn kegeltjes, rode, groene, bezig om kleuren te maken. Dat wordt weer wordt omgezet in een beeld wat in de hersenen gereflecteerd wordt."

Goed slapen is daarom net zo belangrijk als het dragen van een zonnebril. Je netvlies en alle gebruikte energie wordt dan weer hersteld.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie