Binnenland
AVROTROS

Toe aan een nieuwe auto? 'Dit is hét moment om een goede deal te sluiten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Toe aan een nieuwe auto? 'Dit is hét moment om een goede deal te sluiten'

Wordt het tijd voor een nieuwe auto? Volgens Duitse experts is het een goed idee om nog even te wachten, omdat diezelfde auto over een paar maanden zomaar ineens vijftig procent goedkoper zou kunnen zijn. Brancheorganisatie BOVAG zegt juist dat nu wel eens het juiste moment kan zijn.

Tom Huyskens van BOVAG in Stax&Toine: "Er is weinig aanloop bij autobedrijven, dus ze zullen je met open armen ontvangen."

Autodealers en leasemaatschappijen in Duitsland zijn bijna allemaal gesloten en door de coronacrisis daalt de vraag. Tegelijkertijd hebben dealers te maken met grote voorraden auto's die zij niet verkocht krijgen. De Duitse auto-experts verwachten dan ook hoge kortingen voor consumenten.

'Onzekerheid zorgt voor uitstel van grote uitgaven'

Tom Huyskens van BOVAG: "De voorraden die nu bij autobedrijven staan, moeten worden verkocht. Daarnaast liggen fabrieken stil waardoor er niks geproduceerd kan worden. Het aanbod in voorraad is dus groot, maar het aanbod in nieuwe auto's een stuk kleiner of je hebt kans dat je heel lang moet wachten."

Het is volgens Huyskens dan ook nog maar de vraag of de prijzen van auto's na de coronacrisis daadwerkelijk een stuk lager zullen zijn. "Wie weet hoe lang het duurt voordat de fabrieken weer op gang komen. De glazen bol is nog nooit zo troebel geweest."

Ook zullen consumenten de aanschaf van duurzame goederen volgens Huyskens uitstellen. "Er is veel onzekerheid, dus grote uitgaven worden uitgesteld. Daar hoort een auto ook bij. De economie is in slaapstand, maar als er handel plaats kan vinden, zal dat met beide handen worden aangepakt."

Je wordt met open armen ontvangen

Autobedrijven hebben het momenteel slecht. Huyskens: "De verkoop van nieuwe en gebruikte auto's is met meer dan zestig procent afgenomen. Je kunt gewoon nog terecht voor onderhoud en reparaties, maar ook dat gebeurt een stuk minder."

En juist om die redenen is het volgens Huyskens nu wellicht juist een goed moment om een auto te kopen. "Er is weinig aanloop bij autobedrijven, dus ze zullen je met open armen ontvangen. Natuurlijk wel op anderhalve meter afstand."

Huyskens geeft aan dat de ondernemer er op dit moment zelf baat bij kan hebben om met jou een goede deal te sluiten. "Dat zal je dan geen vijftig procent schelen, maar het kan je wel een mooie prijs opleveren."

Subsidie op elektrische auto's

2020 zou eigenlijk het jaar worden van de definitieve doorbraak van elektrisch rijden in Nederland. Vorig jaar zijn meer dan 60.000 elektrische auto's verkocht en op dit moment rijden er meer dan 100.000 elektrische auto's in Nederland.

Ook in die doorbraak kan de coronacrisis zomaar eens verandering brengen. "De verkoop van absolute aantallen, dat geldt ook voor elektrische auto's, zal nu sowieso veel lager liggen dan in eerste instantie was verwacht", zegt Huyskens.

Huyskens: "De wetgeving voor de invoering van subsidie op elektrische auto's ligt nog steeds op schema." Dan krijg je 4000 euro bij een nieuwe elektrische auto en 2000 euro bij een tweedehands. Die bedragen gelden ook voor een private lease constructie.

Als de invoering van de subsidie doorgaat, kun je vanaf 1 juli 2020 de subsidie op een elektrische auto aanvragen.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie