appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Radio 1 Journaal
STER Advertentie

'Vlees waar geen dier voor hoeft te sterven zou top zijn'

Pixabay
dinsdag 25 februari 2020 | AVROTROS | Redactie radar Twitter

De Consumentenbond heeft met 65 consumenten zestien vegaburgers op smaak, hoeveelheid zout en hoeveelheid verzadigd vet getest. De scores liepen behoorlijk uiteen. Vleesvervangers worden steeds populairder, maar vegaburgers blijken niet altijd in de smaak te vallen.

Daar is Bram de Wijs, vlogger en fanatiek vegaburger-tester het niet helemaal mee eens. "Met een lekker broodje en wat extra garnering is het net een echte hamburger", vertelde hij in Stax&Toine

Een vegaburger met de structuur een smaak van vlees

Bram de Wijs is vlogger en fanatiek vegaburger-tester. Hij heeft in totaal al zo'n vijftig à zestig vegetarische burgers getest. De Wijs: "Ik ben geen vegetariër en ik hou heel erg van hamburgers, dus ik probeer het echt te zien als vleesvervanger."

Daarmee bedoelt hij niet de muffige groenteburgers die ook in de schappen liggen en vallen onder vegetarische burger. "Ik ga echt op zoek naar een vegaburger die de structuur en de smaak heeft van vlees", aldus de Wijs. 

De vegaburger hoeft voor de Wijs niet perse gezond te zijn. De Wijs: "Een hamburger is op zich nooit gezond, maar ik vind het wel fijn als er iets inzit dat ik ken en niet alleen maar chemische troep."

Is een gezonde vegaburger voor jou wel belangrijk? De Aldi ‘Meat free days Burger’ is volgens de test van de gezondste burger.

Zout helpt mee aan een goede smaak

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat veel vegaburgers een te hoog zoutgehalte hebben. "Ik heb wel gezien dat er veel zout in zit, maar wanneer ik een hamburger bak met veel kruiden zit daar ook veel zout in. Ik weet niet of het een hele eerlijke vergelijking is", aldus de Wijs. 

Zout helpt volgens de Wijs wel mee aan een goede smaak. Wel geeft hij eerlijk toe dat hij van zichzelf al veel zout eet, dus het waarschijnlijk minder proeft dan een ander. Een vriendin met wie hij de burgers test, vindt sommige burgers inderdaad wel heel erg zout.

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat de 'Gehaktschijf' van Vegafit de kroon spant met 2 gram zout per 100 gram. Volgens het advies van het voedingscentrum mag in vleesvervangers maximaal 1,1 gram zout per 100 gram, dus dat is bijna het dubbele. 

'Je neus en je ogen willen ook wat' 

De Wijs: "Ik denk dat je een vegaburger nooit puur moet eten, maar altijd aan moet kleden met brood, augurken en een sausje. Dan komen sommige vegaburgers heel dicht in de buurt van een hamburger."

Volgens de Wijs doet de uitstraling en de geur van een vegaburger de helft voor de smaak. "Je neus en je ogen willen ook wat, dus als het eruit ziet als vlees dan geloven je hersenen het ook wel. Een broccoliburger die eruit ziet als een muf lapje stof trappen je hersenen en ik dus ook niet in", aldus de Wijs. 

Vlees waar geen dier voor hoeft te sterven

Dierenleed en het milieu zijn voor de Wijs een reden om vleesvervangers te eten. "Ik hou heel erg van vlees, maar het zou top zijn als ik iets kan eten wat lijkt op vlees, maar waar geen dier voor dood hoeft", aldus de Wijs. 

De afgelopen tijd zijn veel filmpjes online verschenen over hoe het er in slachthuizen aan toegaat. De Wijs: "Als je dat hebt gezien kun je het bijna niet meer aan jezelf verkopen om vlees te eten."

Welke vegaburger moet jij hebben? 

Het aanbod vleesvervangers is tegenwoordig heel groot. Je hebt keuzes uit vegaburgers, vegetarische worst, vegetarische shoarma, noem het maar op. De Wijs vindt het vooral leuk om het allemaal eens uit te testen. 

De Wijs: "Ik heb laatste de 'Incredible Burger' van Garden Gourmet gegeten en die komt qua structuur en hoe die eruit ziet heel dicht in de buurt van vlees. Met een lekker broodje en wat extra garnering is het net een echte burger." En dat terwijl de 'Incredible Burger' juist op de een na laatste plek eindigt in de test van de Consumentenbond. 

De drie grote winnaars onder de vegaburgers zijn volgens de test:

  1. Albert Heijn: Vandaag vegetarisch Burger Deluxe(score: 7,5)
  2. Aldi: Meat free day Burger (Score 7,1)
  3. Jumbo: Veggie Chef Hamburger (Score 7,1)

Op de laatste plaats is geëindigd: de Van Koolen 'Juicy Burger' met een score van 4,3. 

De volledige test van de Consumentenbond naar vegaburgers lees je in de Consumentengids van maart. 

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma. 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1