appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Wat het daglicht niet verdragen kan
STER Advertentie

Kombucha, wat is het?

Kombucha
zaterdag 21 december 2019 | NTR | Redactie Mangiare! Twitter

Kombucha is een hit. Waarom? En wat is het precies? Mangiare nam het drankje onder de loep. Simone van Thull weet alles over gefermenteerde brouwsel; haar specialiteit ligt bij het inmaken van groenten, fermentatie, kombucha en kefir.

Wat is kombucha

Wat is het?

Simone: "Kombucha is gefermenteerde thee, die al duizenden jaren wordt gedronken in Japan en China. Het is theezwamdrank. Cruciaal is de scoby: een kombucha-zwam. Een soort bruine kwal, een beetje rubberachtig. Deze leg je in de met honing of suiker, gezoete sterke groene of zwarte thee en dan is het een kwestie van geduld hebben.

Door de omzetting van de suikers ontstaat er een lichtzure frisdrank. Hoe langer hij staat hoe zuurder hij wordt. Je kunt ook heel goed een tweede fermentatie doen, koolzuur ontstaat bij de tweede keer fermenteren. Het kan niet mislukken, als de restsuiker niet ontbreekt en de fles goed is afgesloten."

De lichtzure smaak is echt verslavend

Simone van Thull

Kombucha is populairder aan het worden. "Het is ontzettend lekker", legt Simone uit. "Het heeft zoveel mogelijkheden: je kunt het meer of minder fruitig maken en je kunt er smaakjes aan geven door wat je eraan toevoegt. Gefermenteerde thee is altijd de basis. Ik maak nu zelf bijvoorbeeld verveine kombucha met witte thee. Het is echt heel makkelijk zelf te maken, gewoon doen.

Kombucha is geen frisdrank

De populariteit van het drankje brengt ook een wildgroei aan producten, vertelt Simone. "Het mooie van kombucha is de puurheid: een goeie kombucha kan niet heel lang buiten de koeling bewaard worden. Als ik zie dat er een 'raw-kombucha' wordt aangeprezen, die buiten de koeling een jaar goed blijft, dan moeten er van alles aan toegevoegd zijn. Het worden dan meer 'gewone' frisdranken en dat mag natuurlijk, maar met kombucha heeft het dan niks meer te maken."

Mangiare!

Het lekkerste programma op de radio. Petra Possel praat aan de keukentafel met gasten over koken, eten en het culinaire leven. Iedere vrijdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1