Binnenland

Zo maak je volgens Rudolph van Veen een spectaculair kerstdessert

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo maak je volgens Rudolph van Veen een spectaculair kerstdessert

[AVROTROS] Over een paar dagen is het Kerstmis. Het hoogtepunt van het samenzijn is voor velen het kerstdiner, maar niet minder belangrijk is het kerstdessert. Wanneer moet je dat maken? Kant-en-klaar of dagen van tevoren? Kan het met minder suiker of minder vet? Hoeveel werk is het om zelf pudding te maken? Meesterpatissier Rudolph van Veen vertelt je zijn tips en trucs.

Nederlanders eten heel veel ijstaartjes van Viennetta met Kerstmis, maar verder wordt er ook veel ijs, tiramisu, desserts met witte chocola en rood fruit met poedersuiker gegeten. Dat zegt meesterpatissier en kok Rudolph van Veen.

Maak nooit een dessert op de dag zelf

Rudolph tipt dat je nooit op de dag zelf een dessert moet maken. "Doe dat altijd van tevoren. Het kan zelfs weken van tevoren. Je kan geen diner koken en dessert maken tegelijkertijd. Je kan een dessert een aantal dagen bewaren in de koelkast, maar invriezen gaat ook heel goed." Van Veen zegt dat als je een dessert in glazen maakt het ook niet uitdroogt. Bovendien: een mousse of bavarois krijg je ongeschonden uit de vorm als hij bevroren is.

Hoe kan je iets veganistisch maken?

Gebruik in plaats van slagroom kokoscrème. "Dat kan je heel luchtig opkloppen. Je kan ook kokosyoghurt gebruiken." Of kikkererwtenvocht, want dat kan je net als eiwit opkloppen en er merengue (schuimgebak) van maken.

Maak je dessert minder zoet

Wie suiker wil vermijden in een dessert kan bijvoorbeeld ongezoete appelmoes gebruiken in een cakebeslag. Cake kan je namelijk ook zonder suiker bakken.

Dessert kost weinig geld

Volgens Van Veen is een dessert het goedkoopste onderdeel van het hele kerstdiner. "Voor één euro per persoon moet je een dessert kunnen maken, aangezien de meeste ingrediënten bestaan uit eieren, meel, suiker en fruit."

Zo maak je een spectaculair dessert

Wie voor gemak gaat, maar toch een spectaculair dessert wil maken, kan denken aan een trifle. Dat is een nagerecht dat bestaat uit laagjes in glazen of een grote glazen vaas. "Het lijkt een beetje op de bekende vlaflip."

Dat doe je zo: neem een glas per persoon of een grote rechte bloemenvaas. Begin onderin met een laagje koek, cake of lange vingers. Leg daarop een laagje pudding of zelfgemaakte mousse, vervolg met een laagje vers of ingemaakt fruit of confiture. Leg er een laagje geklopte slagroom op, vervolg met een laag cake of koek. De bovenste laag bestaat uit eiwitschuim. Dek goed af met vershoudfolie. "Dit kan je een paar dagen goed bewaren in de koelkast."

Zo maak je volgens Rudolph van Veen een spectaculair kerstdessert

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie