appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Wil je een goed gebit? Let dan op deze 5 aandachtspunten

Pixabay
zaterdag 22 september 2018 | AVROTROS | Radar Radio Twitter

Hoe krijg je een mooi gebit? Wat kan je doen om witte tanden te krijgen en te houden? Moet je flossen of kan je beter een tandenstoker gebruiken? Hoe voorkom je tandsteen? Radar geeft antwoord op deze prangende vragen.

Wil je een goed gebit? Let dan op deze 5 aandachtspunten

Sandra Grimbergen is mondhygiëniste in Hilversum. De mondhygiënist verzorgt je gebit en houdt zich bezig met tandvlees. Het verschil met een tandarts is dat deze zich meer richt op alles dat aan je tanden of kiezen moet gebeuren, zoals het vullen van gaatjes, het zetten van een kroon of een wortelkanaalbehandeling. 

Kan je tandsteen voorkomen?

Hans vraagt zich af of tandsteen te voorkomen is. Zijn tandarts zegt dat namelijk. Hans komt er elke negen maanden om wat tandsteen weg te halen. Grimbergen antwoordt dat de één er gevoeliger voor is dan de ander, vanwege de zuurtegraad van je speeksel. "Je kunt het door goed onderhoud wel helemaal terugdringen." 

Werkt speciale kauwgom met veel xylitol? 

Ronald had altijd veel last van tandsteen, maar sinds hij kauwgom gebruikt met een hoog xylitolgehalte heeft hij er geen last meer van. "Het voorkomt dat bacteriën in je mond groeien." Die speciale kauwgom werkt, bekent Grimbergen. "Je moet alleen niet de hele dag kauwgom kauwen, dat is slecht."

Hoe lang moet je poetsen en waarmee?

Poets altijd elektrisch en doe dat twee keer per dag. "Doe dat per keer twee minuten onder en twee minuten boven zodat je elk hoekje goed raakt." Mondhygiëniste Grimbergen zegt dat de keus qua tandpasta heel erg verschilt per persoon. "Zorg er voor dat het een smaak is die je lekker vindt, anders gaat het je tegenstaan om te poetsen. Mensen met gevoelige tanden zullen andere tandpasta kiezen dan mensen die daar geen last van hebben."

Poetsen alleen is niet genoeg

Het stopt niet bij poetsen. Er blijft van alles tussen je tanden en kiezen zitten waardoor je gaatjes of onrustig tandvlees krijgt. Maak dus gebruik van flosdraad, ragers of tandenstokers. "Mondwater kan je als aanvulling gebruiken, maar niet als vervanger van flossen of tandenstokers." Grimbergen zegt dat je wel mondwater zonder alcohol moet gebruiken.

Let op wat je eet en drinkt

Alles dat je eet is een aanslag op je tanden en kiezen. Het beïnvloedt de zuurgraad in je mond. "Eet of drink ook niet vaker dan zeven keer per dag iets. Eet drie keer je vaste maaltijd en pak daarnaast nog vier momenten. Water, koffie en thee zonder suiker mogen de hele dag. Andere dranken niet."

Wil je een goed gebit? Let dan op deze 5 aandachtspunten

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1