Binnenland

Tips en recept: zo maak je de lekkerste cupcakes

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Tips en recept: zo maak je de lekkerste cupcakes

[AVROTROS] Hoe bak je de lekkerste cupcakes die je snel op tafel kan zetten? Waar moet je op letten als je cupcakes wil maken? SVH Meesterkok Rudolph van Veen geeft je zijn tips en trucs én een recept hoe je ze makkelijk en snel zelf kan maken.

Rudolph van Veen kookte jarenlang in programma's als Life & Cooking en Life 4 You en groeide uit tot één van de bekendste televisiekoks van Nederland. Hij presenteerde ook The Taste of Life en The Taste of Life Basics. Tegenwoordig is hij veel te zien op 24Kitchen. Daarnaast is hij ook cupcake-expert, want "ze zijn ideaal voor de beginnende bakker. Het is een leuke traktatie. Ze zijn zo makkelijk te maken".

Bestaan er gezonde cupcakes?

Ja, je kan letten op de hoeveelheid suiker die je erin doet, maar ook op het meel dat je gebruikt. Volkorenmeel kan je prima gebruiken. Vermijd kunstmatige kleurstoffen. Kleur ze geel met kurkuma, bruin met cacaopoeder of groen met tarwegras. "Ik ben ontzettend tegen die troelalawereld met snoepjes en zilverpilletjes."

Hoe krijg je gladde cupcakes zonder bobbels?

Daarvoor kan je volgens Rudolph het best een oven zonder ventilator gebruiken. De ventilator zorgt ervoor dat er bobbeltjes ontstaan. "Gebruik dus geen heteluchtoven."

Kan je ze lang bewaren?

Wie cupcakes voor een langere periode wil bewaren, bijvoorbeeld door ze in te vriezen, kan ze beter maken met olie dan boter. "Dan smaken ze verser. Vries ze in zonder topping. Maak die topping vers. Is ook makkelijker." Olie voorkomt dat cupcakes droog worden.

Hoe kan je het beslag het best roeren?

Veel mensen neigen ernaar om alles in een keukenmachine te mixen, maar Van Veen tipt dat je beter een spatel of lepel kan gebruiken om te mixen. "Roer niet te lang, anders wordt het taai, omdat je dan de gluten activeert." Vul vervolgens het vormpje, maar doe dat niet te vol.

Wat zijn hartige cupcakes?

Cupcakes kan je ook eten als avondmaaltijd, je maakt er dan een hartige cupcake van. Stop er dan ingrediënten in als spinazie, noten en kerrie. "Maak er een pompoentopping bij, serveer met een krabcakeje en visbouillon en een crème van avocado.

Waar kan je nog meer op letten?

Je ingrediënten kan je het best op kamertemperatuur hebben. Wil je weten of je cupcake van binnen gaar is? Gebruik dan een caketester. Die steek je in de cupcake. Komt hij er droog en schoon uit, dan is de cupcake gaar. Wil je veel cupcakes bakken? Begin dan eerder of gebruik meerdere baktrays. Wissel die trays halverwege de baktijd wel van plek. Wil je alvast even de oven opendoen om de cupcakes te ruiken? Doe dat vooral niet. Koude lucht komt dan de oven in. Je cupcakes kunnen instorten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Recept

Hoe kan je zelf de lekkerste cupcakes maken? Rudolph van Veen deelt zijn basisbeslag.

  • 200 gram volkoren meel
  • 50 gram havermout
  • 120 gram suiker
  • 100 gram bruine basterdsuiker
  • 7 gram bakpoeder
  • 1 mespuntje zout
  • 1 goeie mespunt kaneelpoeder
  • 2 eieren
  • 180 gram zonnebloemolie
  • 225 gram volle melk (of karnemelk)

Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng de vloeibare ingrediënten mengen in een andere kom. Mix alles door elkaar met een houten lepel of gummispatel. De cupcakevormpjes (in cupcakebaktray) vul je voor tweederde met beslag. Bak de cupcakes 25 minuten in de oven op 180 graden.

Tips en recept: zo maak je de lekkerste cupcakes

Reageren?

Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie