appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nieuws en Co
STER Advertentie

Waarom Trump vindt dat knielende footballspelers ontslagen moeten worden

ANP
vrijdag 29 september 2017 | KRO-NCRV | Redactie De Ochtend Twitter

Op Amerikaanse sportvelden staan sommige sporters sinds kort niet meer tijdens het volkslied voor de wedstrijd, nee, ze knielen. Uit protest tegen het, wat zij noemen 'systematisch geweld van politie tegen ongewapende zwarte mannen'.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 

President Donald Trump is woedend en heeft gezegd dat knielende sporters moeten worden ontslagen, omdat ze weigeren het volkslied de vereiste eer te betonen. Is dit het laatste hoofdstuk in America’s culture wars? Een gesprek met correspondent Michiel Vos.

De reactie van Trump op knielende sporters heeft Amerika op z’n kop gezet: waarom?

"Trump haalde heel hard uit sporters die niet langer staan, maar zitten of knielen tijdens het volkslied. Amerikanen zijn verzot op het volkslied, het wordt overal gespeeld. Daar hoort een eerbetoon bij van sporters, met name in de professionele leagues zoals de National Football League (NFL). De African Americans, de zwarte sporters, protesteren tegen politiegeweld van de afgelopen jaren tegen ongewapende zwarte mannen."

"Dat leidt bij Donald Trump en zijn achterban tot woede. Diezelfde achterban zit veelal op de tribunes. Het lijkt dat een deel van het publiek het niet eens is met de sporthelden op het veld. Dit levert een vreemd schouwspel op. De president is daar heel duidelijk over en kiest de kant van het publiek die de zwarte sporters niet kan waarderen. Trump zegt: “Sporters moeten de vlag eer betonen.” Ze protesteren tegen iets wat echt een probleem is in Amerika, namelijk politiegeweld tegen ongewapende zwarte mannen."

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Vele mensen vinden de uitspraken van Trump veel te ver gaan. Het is het zoveelste voorbeeld van een president die ruziemaakt met alles en iedereen, of het nou Kim Jong-un is of sporters die protesteren. Men vraagt zich af wanneer de president met beleid, grote wetsvoorstellen, de echte politiek gaat aanzetten in plaats van ruzie te maken met sterren. Trump lijkt ruzie te maken met iedereen, en dat lijkt een beetje ten koste te gaan van de grote lijn in zijn beleid tot nu toe."

Verliest hij deze cultuurstrijd dan niet?

"Ja voor een deel wel. Want sport is natuurlijk heilig in Amerika. Zeker de sporters zijn grote kampioenen, die veel geld verdienen. Ze worden op handen gedragen. Als de sporters zich uitlaten over politiegeweld dan is het vreemd voor veel mensen dat een president daar zo hard tegenin gaat."

Het is met name vreemd dat hij hier tegenin gaat omdat Trump eerder in Charlottesville, Virginia de fakkeltocht van Neo-Nazis in de maand augustus, hij mensen liet wegkomen door te zeggen dat het 'very fine men' waren."

"De sporters worden neergezet als ‘sons of bitches’ oftewel hoerenzonen. Ze moeten staan tijdens het volkslied en anders moeten ze worden ontslagen. Dat verschil in toon is wel duidelijk. Make America Great Again, betekent eigenlijk voor sommige Make America White Again."

Michiel Vos over Amerikaanse knielende sporters

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1