Buitenland
NOSNTR

Prikstop Janssen heeft desastreuze gevolgen voor Zuid Afrika

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Prikstop Janssen heeft desastreuze gevolgen voor Zuid Afrika

Het Janssen-vaccin werd gezien als dé oplossing in de strijd tegen de pandemie, nu weten we inmiddels dat het moederbedrijf, Johnson & Johnson, verschillende landen heeft gevraagd om het prikken met het vaccin te stoppen. Die prikstop geldt niet alleen in Europa, maar ook in de rest van de wereld. Een land als Zuid Afrika voelt de klap, de politiek koos daar ook om te stoppen met prikken.

Een doorn in het oog van Hugo Tempelman, hij is arts in Zuid-Afrika en zat bij het overleg over de aanpak van het coronavirus in Zuid Afrika. "De bijeenkomst die ik bijwoonde was met de wetenschappers en de politici die verantwoordelijk zijn voor het uitrollen van het vaccin. Er was een ministerieel besluit genomen dat Janssen stopgezet gaat worden. Het betekent dat de mensen in de frontlinie niet gevaccineerd kan worden, dat is een hele zorgelijke zaak", vertelt Tempelman in Nieuws en Co.

Tempelman vind het vooral balen dat het prikken van Janssen stil wordt gezet. "Waarom zet je zo’n veelbelovend vaccin stil als je op 7 miljoen prikken in de VS maar zes gevallen van ernstige trombose hebt", vraagt de arts zich hardop af. "De voordelen staan niet in verhouding met de nadelen. Daarnaast hebben we ook geen alternatief. We staan voor onze derde golf, het bekommert ons daarom ongelooflijk dat dit besloot genomen is."

Hard gelag voor Zuid Afrika

Het is een hard gelag voor Zuid Afrika. Het Janssen-vaccin zou nu net dé oplossing zijn van het land om de pandemie te bestrijden. Er zijn geen alternatieven voor Zuid Afrika. "Tachtig procent van de vaccins is opgekocht door de rijkere landen. Wij moeten het dus doen met de leftovers. Er is in Zuid Afrika niets anders als het Janssen-vaccin", gaat de arts verder. De reden dat Zuid Afrika zo nadrukkelijk voor Janssen heeft gekozen is puur logistiek. Het vaccin hoeft niet koel te worden bewaard, waardoor de koude-infrastructuur maar weinig nodig is.

"Na het ontdooien van het vaccin kan je het ook nog een goede week bewaren, dat levert een enorm voordeel op logistiek gebied", vertelt Tempelman. "Wij hebben gewoon de infrastructuur niet om gebruik te maken van een vaccin als Pfizer. Dat moet op min 84 graden worden bewaard, dat kunnen wij niet. Wij zijn echt aangewezen op Astrazeneca en Janssen in dat geval."

Prikstop heeft desastreuze gevolgen

De prikstop zorgt in het land voor meer doden. Een vergroting van de derde golf zit er ook aan te komen door de stop. "En we hebben geen alternatief. Dat is zeer zorgelijk. De druk wordt namelijk in de breedte gevoeld. Er zijn namelijk zes miljoen mensen ontslagen. Dat zorgt direct voor diepe armoede. We zien daarom de kindersterfte oplopen, we zien de afhankelijkheid van voedselpakketten oplopen en daarnaast zien we ook dat hiv-patiënten stoppen met hun medicijnen. Zij kunnen niet meer naar de klinieken toe. Het heeft rampzalige gevolgen voor het land", sluit Tempelman af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie