Buitenland
BNNVARA

Jemen: 'De grootste humanitaire crisis ter wereld'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jemen: 'De grootste humanitaire crisis ter wereld'

In Jemen is nog steeds een humanitaire ramp gaande, maar een van de grote spelers in het land, de Houthi's, zijn nu wel van de Amerikaanse terreurlijst gehaald door president Joe Biden. Is daardoor het einde van deze crisis eindelijk in zicht? In De Nieuws BV schoven Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker noodhulp bij Oxfam Novib en columnist en Midden-Oosten expert Carolien Roelants aan.

De huidige crisis in Jemen begon in 2015. De rebellen uit het noorden, de Houthi’s, verworven toen een flink deel van het land, inclusief de hoofdstad. De Houthi’s kregen daarbij steun van Iran. Roelants vertelt: "Een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië, krijgt steun van de Verenigde Staten en probeert met zware bombardementen de Houthi's te verjagen uit de hoofdstad."

"Die oorlog zou een paar weken moeten duren, maar het is nu bijna zes jaar later en de oorlog duurt nog steeds voort," vertelt Roelants. "De Houthi's staan lijnrecht tegenover de Saoedische coalitie. De Houthi's zitten nu in het noorden en die worden steeds sterker."

Hulpverlening

"Hulpverleners noemen de situatie in Jemen verschrikkelijk slecht," vertelt Jalvingh. "Het is de grootste humanitaire crisis ter wereld. 24 miljoen mensen in Jemen hebben humanitaire hulp nodig om te overleven, dat zijn enorme aantallen. Daarnaast is de kindersterfte verschrikkelijk. Veel sterven door het conflict, maar ook door hongersnood."

Een terreurlijst heeft veel gevolgen voor de hulpverlening. Roelants: "Zolang een groep op een terreurlijst staat kan je geen hulp geven of contact met ze hebben. Je kan ook geen vredesonderhandeling op gang brengen."

Jalvingh geeft aan dat het momenteel erg slecht gaat in Jemen. "Er is al droogte, oorlog, conflict en ziekte zoals cholera, maar daar gaat corona nog weer overheen. Wat je wel ziet qua vooruitgang in het land zijn kleine voorbeelden zoals hoe de Biden administratie van de Verenigde Staten besloten heeft de banden met Saoedi-Arabië te hervormen. Je ziet dus diplomatieke momentum voor Jemen. Dat zijn kleine sprankjes van hoop, maar het gaat eigenlijk alsnog heel erg de verkeerde kant op, zeker met de coronacrisis erbij."

Jalvingh: "Het is een goed teken dat de Verenigde Staten ook die wapenleveranties heeft heroverwogen, want met die wapens leveren wakker je het conflict alleen maar verder aan." Roelants voegt toe: "De regering van Biden heeft wel gezegd dat ze nog defensieve wapens blijven leveren aan Saoedi-Arabië, tegen die Houthi's."

Wespennest

Roelants: "Een groot probleem is dat het speelveld in Jemen heel erg versnipperd is. Het zijn niet alleen de Houthi's, maar ook de separatistische beweging in het zuiden van Jemen die heel veel macht heeft gekregen."

Ook in de rest van het land zijn milities opgestaan met eigen machtsterreintjes, vertelt Roelants. "We kunnen op korte termijn niet rekenen op vrede in dit gebied. Het is een kwestie van zeer lange adem. Er is inderdaad iets van een nadruk op diplomatie gekomen door Biden die er eerst niet was, maar als je kijkt naar het terrein biedt het heel weinig hoop."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jalvingh: "Vrede is nog heel ver weg, maar het feit dat de Verenigde Staten deze draai maakt is wel positief. De hulpverlening op korte termijn moet je blijven inzetten op noodhulp. Dat is geen oplossing, maar dan houd je mensen wel in leven. Op de lange termijn moet er worden ingezet op een inclusief vredesproces. Waarbij zowel de 'war lords', de mensenrechtenorganisaties en de lokale bevolking aan tafel zitten en dat je dan tot een vredesdialoog komt."

Wat kan Jemen nog redden?

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie