appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Nederlandse ambassadeur was bij inauguratie Biden: 'Belangrijk om de sfeer te proeven'

ANP
donderdag 21 januari 2021 | EO | Willem de Gelder

In verband met corona mochten er minder mensen dan normaal bij de presidentiële inauguratie zijn. De Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, André Haspels, kreeg echter wél een uitnodiging. "Fantastisch om een keer mee te maken. Heel bijzonder!" zei hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Ambassadeur André Haspels in Langs de Lijn En Omstreken

De taak van een ambassadeur is om Nederland te vertegenwoordigen bij belangrijke bijeenkomsten. De inauguratie is er zo eentje, vertelt Haspels. "Het is belangrijk om dichtbij mee te maken hoe de democratische machtsoverdracht plaatsvindt. Om te luisteren wat de boodschap is van de president Biden en de sfeer te proeven."

Veiligheidschecks

Naar binnen geraken is nog best een gedoe, vertelt Haspels. Zo werd hij eergisteren getest op corona in een teststraat bij het Pentagon (uitslag: negatief). Gisteren moest hij zich, met zijn vrouw, melden bij het state department en vonden er nog allerlei veiligheidschecks plaats. "Daarna werden we in bussen gezet, begeleid door veiligheidsmensen en afgeleverd bij het Capitool."

De ambassadeur had een verrekijker nodig om het één en ander te zien, want hij zat op het grasveld. "Ik vind het moeilijk in te schatten, maar ik denk dat ik wel op 200 á 250 meter zat..." Mengen bij andere gasten was niet de bedoeling, vertelt Haspels, door corona. "De Biden-administratie neemt corona heel serieus", merkte hij.

Klimaatakkoord

Haspels denkt dat de boel wel gaat veranderen onder Biden. "Ik denk dat Biden meer dan zijn voorganger bereid is met andere landen samen op te trekken." Dat zie je aan bijvoorbeeld het toetreden tot het klimaatakkoord, vindt Haspels.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1