appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Amerikaanse middenklasse vreest voor een dakloze toekomst

Eline van Nes
woensdag 26 augustus 2020 | VPRO | Redactie Bureau Buitenland Twitter

Tentenkampen onder snelwegviaducten, daklozen onder dekens in stadsparken. Het was al geen ongewoon gezicht in steden in de Verenigde Staten. Maar nu de uitbraak van het coronavirus voor een economische klap heeft gezorgd, maken tientallen miljoenen Amerikanen uit de middenklasse zich zorgen of zij zelf volgende maand nog wel een dak boven hun hoofd hebben.

Op een speelplein in de Californische stad Oakland spreekt Jurriaan van Eerten namens Bureau Buitenland met Patricia. Zij is een jonge moeder van twee. Het restaurant waar zij werkte heeft haar na een verplicht verlof moeten ontslaan. In de afgelopen maanden zag ze haar spaargeld al verdampen. Een maand of twee lukt het nog, maar hoe daarna haar toekomst eruitziet weet ze niet: dit is Amerika, het land waar het sociale vangnet met grote gaten komt.

Fotograaf: Eline van Nes
Middenklasse Amerikanen vrezen voor een dakloze toekomst. Fotograaf: Eline van Nes

Luister hier de reportage van Jurriaan van Eerten:

Huisuitzetting dreigt voor veel Amerikanen

Tot eind juli had de federale regering een zogenaamd 'moratorium' ingesteld: huurders mochten niet hun huis uitgezet worden. Het Witte Huis werd het vervolgens niet eens met het Congres over een nieuw steunpakket.

Begin augustus tekende president Trump daarom een decreet, waarin staat dat de federale regering haar best zal doen om 'een golf van uitzettingen te voorkomen'. Maar huurders weten wat dit echt betekent: huisbazen komen binnenkort de achterstallige huur opvragen. En daarna zullen de uitzettingen wel degelijk beginnen.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1