appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Loekasjenko uitgeroepen tot winnaar verkiezingen: rellen in Wit-Rusland

ANP
maandag 10 augustus 2020 | NOS | Redactie

In Minsk en andere steden in Wit-Rusland zijn mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen president Loekasjenko, die het land al 26 jaar regeert. De politie trad hard op. Betogers werden met knuppels geslagen en de politie gebruikte flitsgranaten om de demonstranten uiteen te drijven. Militaire voertuigen blokkeren wegen die naar het centrum van Minsk leiden, om mensen die daar willen protesteren tegen te houden.

Journalisten in en rondom Wit-Rusland

Volgens een eerste exitpoll heeft Loekasjenko bij de verkiezingen van zondag 79,7 procent van de stemmen gekregen. De belangrijkste oppositiekandidaat Svetlana Tichanovskaja zou slechts 6,8 procent van de stemmen hebben behaald. In een voorlopige uitslag van de Centrale Kiescommissie krijgt Loekasjenko zelfs ruim 82 procent van de stemmen toebedeeld. Tichanovskaja zal haar nederlaag niet accepteren, heeft ze laten weten.

De hele middag stonden er bij de stembureaus op veel plekken lange rijen, ook nog op het moment dat de stembureaus dichtgingen. Veel mensen hebben dus niet kunnen stemmen. Ook bij de Wit-Russische ambassade in Den Haag hebben zo'n tweehonderd mensen vergeefs gewacht om hun stem te kunnen uitbrengen.

Luister hier naar twee reportages over Wit-Russen in Nederland

Militairen op straat

De hele dag al zijn overal in Wit-Rusland politiemensen en militairen op de been en internet is grotendeels platgelegd. Veel mensen werden opgepakt door anti-terrorisme-eenheden, vaak zonder dat ze te horen kregen waarom. Daarmee lijkt het erop dat leger en politie het regime trouw blijven en dat protesten tegen de verkiezingsuitslag net als voorheen desnoods met geweld onderdrukt zullen worden.

De vraag is nu of Loekasjenko net als in het verleden wegkomt met een vervalste verkiezingsuitslag. Er zijn berichten dat het presidentiële vliegtuig klaarstaat om zo nodig direct uit Minsk te vertrekken. Veel mensen in Wit-Rusland hebben schoon genoeg van de onderdrukking, de aanhoudende economische crisis die nog is verergerd door de coronapandemie. Loekasjenko bagatelliseert het virus en weigert maatregelen ertegen te nemen.

Liever luisteren?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1