appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Oud-ambassadeur VS: 'Achterstand Trump nu structureler dan in 2016'

anp
vrijdag 31 juli 2020 | KRO-NCRV | Pepijn van den Brink

De achterstand van president Donald Trump op de democratische presidentskandidaat Joe Biden is 'structureler' dan die op Hillary Clinton in 2016. Dat zegt Henne Schuwer, tot vorig jaar de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten in 1 op 1. "Trump heeft niet geïnvesteerd in het midden, en die kiezers heeft-ie wel nodig."

"Hij is alleen president voor de Republikeinen, dat is zijn absolute zwakte", zegt Schuwer, die vanuit Trumps oogpunt wel begrijpt dat hij 'niets' voor de Democratische kiezers gedaan heeft. "Maar met name de grote middenklasse, de Independents, daar heeft hij niets voor gedaan. Die kiezers gaat-ie dan ook verliezen, denk ik."

 

Oud-Amerika-ambassadeur Henne Schuwer: 'Achterstand Trump is nu structureler dan in 2016'

Het zijn de mensen die in 2016 'moeite hadden' met Clinton, zegt Schuwer. "Die hebben nu minder moeite met Biden. En ze hebben ook gezien wat het betekent met Trump." 

Niet waargemaakt

En Trumps eigen kiezers? "Dat is met name de minder hoogopgeleide bevolkingsklasse in Midden-Amerika. Je kunt je afvragen of hij daarvoor veel gedaan heeft. Ik denk van niet. Trump heeft het denk ik niet waargemaakt.” Toch is het geen gelopen race dat Joe Biden wint, zegt Schuwer "De kans dat Trump herkozen wordt is aanwezig." Trump komt ook met veel weg: "Teflon Trump."

Trump heeft bovendien goede dingen gedaan, zegt Schuwer: het belastingstelsel is hervormd, en hij heeft ervoor gezorgd dat andere landen meer afdragen aan de NAVO. "Ik ben sowieso niet iemand die zegt - across the board: hij is een heel slechte president. Ik ben het bijvoorbeeld volledig eens met zijn inzet om andere landen ook 2 procent aan de NAVO te laten betalen."

Reëel punt van Trump

"Ook Obama - en zelfs daarvoor al - pleitte ervoor dat Europese landen meer zouden bijdragen aan de NAVO door meer geld uit te trekken voor Defensie." Dat resulteerde in de afspraak dat alle NAVO-lidstaten 2 procent van hun overheidsuitgaven aan Defensie besteden. Die afspraak moet worden nagekomen, vindt Schuwer. "Dat is een heel reëel punt van Trump."

Denkt Schuwer dat onder Trump dingen onherstelbaar zijn beschadigd in de afgelopen 4 jaar? "Dat denk ik niet. Stel dat Biden gekozen wordt, dan zul je zien dat men vrij snel teruggaat naar het Klimaatverdrag van Parijs, en dat er anders naar de VN en WHO wordt gekeken. De 2 procent voor de NAVO gaat niet van tafel. Maar het internationale commitment zal met Biden weer terugkomen, als hij gekozen wordt."

Oud-Amerika-ambassadeur Henne Schuwer: 'Achterstand Trump is nu structureler dan in 2016'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1