Buitenland
AVROTROS

Miljoenen Amerikanen krijgen vanaf morgen geen corona-uitkering

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Miljoenen Amerikanen krijgen vanaf morgen geen corona-uitkering

De vaste lasten niet meer kunnen betalen, omdat de uitkering niet meer wordt overgemaakt. Morgen stopt de corona-uitkering voor zo'n 30 miljoen Amerikanen. De oorzaak? De Republikeinen en Democraten maken ruzie over een nieuw economisch steunpakket.

Vanaf maart kreeg elke Amerikaan die was ontslagen in de coronacrisis een uitkering van 600 dollar per week. Op die manier was er meer financiële zekerheid. Maar niemand had gedacht dat de crisis tot en met eind juli zou duren en mogelijk langer. Met als gevolg: ruzie over de toekomst van de uitkering. "De kans is nul dat beide partijen er voor morgen met elkaar uitkomen", aldus Amerika-kenner Victor Vlam.

Ruzie Republikeinen en Democraten

Volgens Vlam zijn zowel de Republikeinen als de Democraten het erover eens dat er steun moet komen. De vraag is hoeveel. "Beide partijen verschillen in de hoeveelheid geld." De Democraten willen de 600 dollar behouden tot volgend jaar januari. "Op die manier bieden ze de mensen meer financiële zekerheid."

De Republikeinen vinden daarentegen dat bedrag te hoog. Volgens de partij demotiveert dit bedrag de Amerikanen om actief naar een baan te zoeken. "Een onderzoek wat door de republikeinen wordt aangehaald, laat zien dat tweederde van de Amerikanen momenteel een hogere uitkering ontvangt dan wat zij normaal per week verdienen." Op die manier blijven beide partijen met elkaar botsen.

Niet de eerste keer

Vlam zegt dus dat er voor morgen geen oplossing is voor al die werklozen door corona. Maar gisteravond vertelde de stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows: 'We are nowhere close to a deal.'

De Amerikanen kijken daar niet meer van op. Inmiddels zijn ze het wel gewend dat politici het vaker niet met elkaar eens zijn. Vorig jaar was bijvoorbeeld de Government Shutdown, legt Vlam uit. Toen waren de politici het niet eens met de begroting. De tegenstellingen tussen deze partijen is groot. "Helaas", benadrukt Vlam, "is de gewone man daar de dupe van."

Hoe zijn we hier beland

In Nederland kunnen we het ons bijna niet voorstellen dat van de een op de andere dag een uitkering stopt of doorgaat. Volgens Vlam komt dat omdat het sociale stelsel in Amerika heel anders is. "Deze uitkering is een tijdelijke coronamaatregel. Na al die lockdowns, was er veel politieke eensgezindheid." Normaal gesproken krijgen de inwoners namelijk een uitkering van hun eigen staat. Die uitkering kan per staat verschillen. Door corona kreeg iedereen nu hetzelfde bedrag uitgekeerd.

Vlam vertelt: "In Amerika is gewoon minder sociale zekerheid. Deze crisis bracht daar wel verandering in. Toen werd gedacht: we moeten het stimuleren. Een tijdelijk programma werd opgesteld zodat iedereen die werkeloos is, een uitkering krijgt. De tijdspanne daarvoor was tot en met juni. Die tijd is nu gekomen."

Op de lange termijn

De Amerika-kenner vindt het schokkend om te zien dat dit kan gebeuren in zo'n ontwikkeld land. Vanaf morgen vallen de inwoners weer terug de oude werkloosheid uitkering per staat. "In sommige staten is dat maar 230 dollar per week. Dat is knap lastig om van rond te komen."

Toch denkt hij dat er op lange termijn wel een oplossing komt. Er is een gevoel van 'we moeten ze iets geven.' Hij denk echter niet dat het in de komende dagen gaat lukken. "Eerder na een paar weken. De Amerikanen zijn iets wel gewend, maar het blijft gewoon een harde situatie."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie