Buitenland
VPRO

Leven met de obsessie van het communisme

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leven met de obsessie van het communisme

Journalist en schrijver Mira Feticu is 32 als ze haar geboorteland Roemenië voorgoed verlaat. Ze was niet van plan te emigreren, maar wordt verliefd op een Nederlander. Ze vestigt zich in Den Haag, krijgt een dochter en schrijft verschillende boeken. Maar ondanks alles blijft haar sterke band met Roemenië.

Vooral de herinneringen aan het communisme en de verantwoordelijkheid die zij voelt om ook hier in Nederland te schrijven over de mensen daar, zijn twee dingen die Feticu continu bezighouden. In Bureau Buitenland vertelt zij over haar leven én over haar nieuwste boek.

VPRO BB Mira Feticu

Corona en het communisme

"Ik ben dankbaar dat ik nu in Nederland een leven heb dat ik grotendeels zelf kan bepalen. Het is een minder zwaar leven, ver weg van corruptie en wanpraktijken", vertelt Feticu. "Maar er zijn nog veel dingen die mij verbinden met Roemenië. De nostalgie, bijvoorbeeld. Ik ben daar geboren, en ben daar, net als iedereen, in de rijen opgegroeid".

Daarmee bedoelt Feticu de voedselrijen die bestonden tijdens het communistische regime van dictator Nicolae Ceaușescu. Onder dat regime moesten Roemenen soms de hele dag wachten voor een stuk brood.

Tijdens de coronaquarantaine kwam dat gevoel weer terug: "Ik herkende zoveel van tijdens het communisme. Het belang van boeken lezen, die rijen, het hamsteren, de bemoeienis van de overheid met haar burgers, het feit dat iedereen wordt gecontroleerd." Feticu vertelt dat ze leeft met een obsessie voor het communisme: "Alles wat ik doe en wat ik meemaak zorgt ervoor dat ik weer moet denken aan het communisme."

Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal

Maar Mira Feticu’s nieuwste boek in de maak gaat juist over Nederland. "Het is een liefdesverklaring aan de Nederlandse taal, maar het is voor mij ook moeilijk om te schrijven", aldus Feticu. Als schrijver en journalist voelde zij de drang om zich de Nederlandse taal snel eigen te maken. "Ik kwam naar Nederland en ik kon alleen maar 'ik hou van jou' zeggen, ik dacht dat dat genoeg was". Lachend: "Het tweede wat ik leerde was 'rot op!', maar daarna heb ik met veel moeite goed Nederlands geleerd." Inmiddels heeft ze al verschillende boeken in het Nederlands op haar naam staan.

Maar de Nederlandse taal heeft Feticu ook veranderd: "Ik voel mij een verrader. Ik schrijf niet meer in mijn eigen taal, het Roemeens. Het Nederlands heeft een nieuw persoon van mij gemaakt. Ik schrijf over andere dingen en kijk anders naar bepaalde onderwerpen. Maar het heeft mij ook veel krachtiger gemaakt." Feticu concludeert: "Taal is net een tweede huwelijk: je vergelijkt je tweede man altijd met je eerste, ook al wil je dat niet.”

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen

Ster advertentie
Ster advertentie