Buitenland
NOSNTR

Nederlandse zorgmedewerkers helpen Suriname bij bestrijden coronavirus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse zorgmedewerkers helpen Suriname bij bestrijden coronavirus

Een groep Nederlandse zorgmedewerkers gaat de komende tijd hulp bieden bij het bestrijden van de corona-uitbraak in Suriname. Suriname had om die hulp gevraagd toen het aantal coronabesmettingen, dat aanvankelijk laag leek, een paar weken geleden opeens sterk begon te stijgen, tot bijna zeshonderd op dit moment. Een deel van de coronamaatregelen die daar op volgden, wordt vanaf vandaag weer versoepeld.

Jeroen Schouten is intensivist van het RadboudUMC in Nijmegen. Hij leidt de ploeg Nederlandse zorgmedewerkers in Suriname met goede moed: "We hebben na een intense periode in Nederland alle tips and tricks vers in het geheugen dus het zou zonde zijn die niet te delen", vertelde hij in Nieuws en Co.

Liever luisteren?

Maatregelen nageleefd, maar toch stijging besmettingen

Hoewel de coronabesmettingen de laatste weken alleen maar stijgen, kreeg Schouten toch een positief eerste beeld van de situatie in Suriname: "De lockdown wordt aardig uitgevoerd. Je ziet dat heel veel zaken dicht zijn en iedereen loopt met mondkapjes." De oorzaak van de besmettingen zoekt hij elders: "Ik denk dat het te maken heeft met de nasleep van de verkiezingen. Nadien is een hoos ontstaan. Er zijn een aantal kleine clusters in het land, maar in de stad lijkt de outbreak nu onder controle te blijven."

Versoepeling

Net nu zij daar zijn aangekomen, worden de coronamaatregelen in Suriname versoepeld. Zo wordt het uitgaansverbod met twee uur ingekort en mogen sommige bedrijven hun deuren weer openen.

Het gaat dan om religieuze groeperingen, de horecasector, sportscholen en casino's, die in overleg met het Nationaal Covid-19 Management Team voorzorgsmaatregelen hebben getroffen. De versoepelingen gaan in de Surinaamse ochtend in, om 10.00 uur Nederlandse tijd. Ook mogen mensen die contactberoepen uitoefenen, zoals kappers en fysiotherapeuten, weer aan de slag. Voor iedereen geldt nog steeds dat de anderhalve meter afstand en het dragen van mondkapjes verplicht is.

Verder komt het onderwijs op gang. De examenklassen mogen als eerste terug naar school. Vicepresident Ashwin Adhin zegt dat hij veel signalen heeft gekregen van ongeruste ouders, maar volgens de vicepresident heeft het kabinet de verantwoordelijkheid om "onze leerlingen onderwijs te geven en de kans op een diploma."

Ook het openbaar vervoer gaat weer rijden in Suriname. Nog steeds mogen maar maximaal vijf personen bij elkaar komen. In grote ruimtes, waar voldoende afstand mogelijk is en geventileerd kan worden, mogen meer mensen zijn. Contactsporten blijven verboden en discotheken en nachtclubs blijven voorlopig dicht.

De Surinaamse autoriteiten zeggen dat ze de situatie in het grootste deel van het land onder controle hebben. Alleen in het oosten is de situatie minder goed beheersbaar. Daarom blijven daar alle regels nog gelden.

Toch maakt Schouten zich minder zorgen om die versoepelingen en gaat dat niet per se het werk van de Nederlandse zorgmedewerkers beïnvloeden: "We zijn hier gevraagd om de ziekenhuizen te ondersteunen. Onze taak is eigenlijk vooral om Suriname te helpen voorbereiden op een echte crisis. Op dit moment zijn er maar relatief weinig mensen op de IC, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan komen. We hebben dat ook gezien in andere landen. De keuze om die versoepelingen los te laten is niet onze keuze, daar zijn hier verstandige dokters mee bezig. Wij helpen nu om de lessen die wij geleerd hebben na de covid-uitbraak, hier in praktijk te brengen."

Covid-ziekenhuis

Hoewel Suriname aangeeft niet voorbereid te zijn op een grote uitbraak, kan het voorlopig de besmettingen aan. Dat komt mede door een ziekenhuis, een 30-tal kilometer van Paramaribo, dat net nieuw is en dus alle coronapatiënten gelijk kon opvangen. Schouten vindt het een slim plan dat ze nu de besmette mensen naar dat ziekenhuis brengen: "Wat je nu ziet is dat daar een grote groep naartoe gebracht is, dat is contained, dat is onder controle. Daar is ook een IC en daardoor kun je de zorg bieden die je zou moeten kunnen bieden en zo kunnen de andere ziekenhuizen in en rond de stad zich beter voorbereiden op de crisis die er mogelijk aankomt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie